Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАШИТЕ ПАЗЯТ СУ-24, СПОСОБНИ ДА НОСЯТ РАКЕТИ STORM SHADOW И SCALP, МЕСТЯТ ГИ И БРАНЯТ С PATRIOT

Киев, 09 август 2023.- Командването на украинските ВВС постоянно премества фронтови бомбардировачи Су-24, способни да изстрелват ракети Storm Shadow и SCALP, за да ги предпазят от руски удари.

Това съобщи Bild, позовавайки се на свои източници. Публикацията се появи след като през миналата седмица Москва предприе атака по летище в Старокостянтинив в Хмелницка област.

Изданието пише, че от известно време руснаците атакуват въздушни бази в Западна Украйна, където, според тях, са базирани Су-24 със западни ракети. Но, въпреки тези опити, Украйна продължава със Storm Shadow и SCALP да поразява руския тил и логистика почти всекидневно.

Подчертава се, че Украйна премества тези самолети веднъж в денонощие в различни авиобази – всички летища от съветската епоха са възстановени, а се използват и нови тайни писти по автомагистралите.

Освен това, украинското командване е разположило на определени места няколко системи за ПВО Patriot и IRIS-T за защита на Су-24. Досега публично е било известно, че имаме само два комплекса Patriot и с тях се пази небето над столицата Киев.

Су-24 е съветски свръхзвуков фронтови бомбардировач с променяща се геометрия на крило. Сменя остарелия Як-28. Започва да  се разработва през 60-те години на ХХ век, а през 1972 г. е приет на въоръжение от съветската армия, като на линията на съприкосновения с НАТО се появява през лятото на 1974 г. (Калининградска област, база в гр.Черняховск). Екипаж – летец и щурман. Произведени са около 1200 самолета различни модификации. Предназначен е за извършване на ракетни и бомбени атаки при обикновени и сложни метеорологични условия, денем и нощем, работи на малки височини с целенасочено унищожаване на наземни и надводни цели. Су-24М е основният самолет-бомбардировач на украинските ВВС.

Френско-британският ракетен комплекс Storm Shadow/SCALP EG е ракета “въздух-земя” с голям обсег на действие. Тя е предназначена за преодоляване на системите за ПВО и за унищожаване на важни стационарни и неподвижни цели, включително бункери. Дължината на ракетата от 5,1 м е с полетна маса до 1300 кг и бойна глава с тегло 450 кг. Френската версия на ракетата, наречена SCALP EG, и британската Storm Shadow са идентични, като единствените разлики са в софтуера и самолетите, използвани като ракетоносител. Обявеният обсег на действие на крилатата ракета е над 250 км за експортната версия и 560 км за френската и британската армия.(УВести)