Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАКВО ПОКАЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЗА УКРАЙНА В САУДИТСКА АРАБИЯ?

Срещата в Джеда в по-голяма степен изпълни ролята на сигнал, че светът иска скорошен край на войната

Киев, 09 август 2023.- На 5-6 в Саудитска Арабия в град Джеда се състоя срещата на върха за Украйна.

Кой участва в срещата?

Общо 37 страни изпратиха свои делегации: 18 от Европа – ЕС като съюз, България, Великобритания, Дания, Естония, Испания, Италия, Латвия, Литва, Нидерландия, Германия, Норвегия, Полша, Румъния, Словакия, Финландия, Франция, Чехия, Швеция бяха представени отделно; три страни от Южна Америка – Аржентина, Бразилия, Чили; две страни от Северна Америка – Канада, САЩ; 12 страни от Близкия изток и Азия – Саудитска Арабия, Австралия, Бахрейн, Индия, Йордания, Катар, Кувейт, Коморски острови, Китай, Южна Корея, Турция, Япония; две страни от Африка – Египет, ЮАР. Украйна беше представена от Андрий Ермак – началник на кабинета на президента Володимир Зеленский, който проведе над 30 двустранни срещи.

Какво предлага “формулата за мир” на президента на Украйна Зеленский?

През ноември 2022 г. президентът на Украйна Володимир Зеленский на срещата на лидерите на G-20 предложи 10 стъпки към мира, които включват възстановяване на териториалната цялост на Украйна:

1. Радиационна и ядрена безопасност.

2. Продоволствена сигурност.

3. Енергийна сигурност.

4. Освобождаване на всички затворници и депортирани.

5. Прилагане на Хартата на ООН и възстановяване на териториалната цялост на Украйна и световния ред.

6. Изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия.

7. Възстановяване на справедливостта.

8. Противодействие на екоцида.

9. Избягване на ескалация.

10. Фиксиране на края на войната.

Русия в срещата не участваше.

Володимир Фесенко, украински политолог:

Много е важно, че всички участници в срещата признават принципа на териториалната цялост на Украйна. Създадени са работни групи в съответствие с конкретни точки от Формулата на мира на президента Зеленский. А това означава, че украинската позиция не просто се взема предвид, тя се превръща в отправна точка за формиране на съгласувана позиция за прекратяване на войната и формиране на бъдещата архитектура на глобалната сигурност.

Преговорите не просто продължават. Те продължават без участието на Русия (което предизвиква явно раздразнение в Москва). И продължават с участието на Китай, Индия, Република Южна Африка (ЮАР), Бразилия, т.е. страни, които си сътрудничат икономически и политически с Русия.

Влиятелното издание The Guardian отбеляза, че Китай подкрепя по-нататъшните преговори по украинската мирна формула. Неназован източник от ЕС каза, че китайският представител е участвал активно и е отговорил положително на идеята за трета среща в същия формат. Отбелязва се, че участието на Китай е голям дипломатически успех на Украйна, тъй като представителят на Китай не присъства на предишната среща в Копенхаген, въпреки че беше поканен.

Основният контрапункт, който обяснява защо дори партньорите на Русия започват да се дистанцират от нея в преговорния процес, е фундаменталното различие на интересите – Русия иска да продължи войната срещу Украйна, а Китай и влиятелните страни от глобалния Юг не искат доволен от това. Те искат мир, глобална продоволствена сигурност и стабилизиране на световната търговия. И ние трябва да се възползваме от него.

Наскоро отбелязах, че преговорите, които започнаха в Копенхаген, могат да се превърнат в обещаващ преговорен формат. Тази прогноза се потвърждава. Какво е предимството на този формат? Първо, това е платформа за координиране на различни мирни инициативи. Второ, това е платформа за активен мирен диалог със страните от Глобалния Юг, които имат важни отношения с Русия. И може да се използва както за постепенен натиск върху Русия, така и за напредване на нашата позиция – мирната формула на президента Зеленский.

Засега няма основания да се разчита на бърз резултат, но инициативата в този преговорен процес е на украинска страна.

Виктор Андрусив, съветник на министъра на вътрешните работи:

Плюсове на срещата на върха:

1. Много страни са се събрали, там бляха и тези, които не ни подкрепят. И така, светът вече не вярва в способността на Русия да побеждава. И дори партньорите на Путин започват да мислят за мирни пътища.

2. Участие на Китай. Както много пъти съм казвал, именно Пригожин най-много стимулираше Китай да намери решения на нашата война, дори и да не бяха в интерес на Путин.

3. “Формулата на Украйна” беше в основата на дискусията. Ясно е, че всички страни имаха свои позиции и подходи, но взеха нашата формула като основен план.

4. Отсъствие на Русия. Още едно доказателство, че светът ще търси мирен път, независимо от позицията на Путин. Това е особено добра новина за нас, тъй като много от присъстващите страни помагат на Русия да заобиколи санкциите и незаконно я подкрепят с чипове и материали с двойна употреба.

А сега за минуси:

1. Основните дебати се водиха около въпроса дали Русия да изтегли войските си преди преговорите или преговорите да се водят едва след изтеглянето.

2. Китай продължава да настоява Украйна да не влиза в НАТО.

3. Срещата на върха по-скоро няма да има практическо продължение, тъй като в по-голяма степен изпълни ролята на сигнал, че светът иска скорошен край на войната.

В общи линии всичко се развива по логиката, която описах по-горе. Ключови спорни въпроси ще се решават само на бойното поле. Но необходимостта от прекратяване на войната рязко нарасна на глобално ниво. И тук дори партньорите на Руската Федерация започват да работят в наша полза.(УВести)