Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАПАДЪТ НЕ БЪРЗА ДА ПРЕДОСТАВЯ F-16 НА УКРАЙНА, СТРАХУВА СЕ ОТ РУСИЯ

Киев, 09 август 2023.- Подготовката на украинските военни летни за изтребители F-16 се забавя, защото някои страни се страхуват да не провокират Русия.

Това заяви бившият върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа американски генерал в оставка Филип Бридлав в интервю за “Гласът на Америка”.

“Много страни са готови, нашите европейски съюзници са готови, те споделиха своите планове и са готови да започнат. Мисля, че основното забавяне на този процес е в моята страна – в САЩ. Има сдържаност да се действа бързо поради опасения, че г-н Путин може да предизвика определени важни събития. Както съм казвал много пъти, ситуацията с F-16 е точно такъв случай”, заяви генералът.

Бридлав смята, че политиката на Русия за сплашване на Запада е много ефективна при предоставянето на Украйна на западни изтребители.

“Сухопътните сили на г-н Путин се провалят на бойното поле. Но войната на Путин за сплашване, войната му за възпиране на Запада е много успешна. И това е, за което той (Путин) работи усилено. Именно това сплашване води до възпиране и забавяне на F-16”, добави Филип Бридлав.

Същевременно, от Вашингтон дойде съобщение, че президентът Джо Байдън е одобрил обучението на украинските военни на американски изтребители F-16. От Пентагона подчертаха, че процесът на обучение се ръководи от Дания и Нидерландия. Според заместник-говорителката на Пентагона Сабрина Сингх, президентът Байдън даде зелена светлина да се разреши и подкрепи процесът на обучение”.

Украйна се нуждае поне от една бригада F-16, за да бъде равностойна в небето. Според Роман Свитан – полковник-летец, военен експерт, в най-добрия случай първите F-16 ще дойдат в Украйна в началото на 2024 г. “И ще бъде добре, ако ни дадат на първо време поне три ескадрили, т.е., 36 самолета”, каза Свитан.(УВести)