Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РАКЕТЕН УДАР ПО ПОКРОВСК В ДОНЕЦКА ОБЛАСТ: СЕДЕМ ЗАГИНАЛИ, 81 РАНЕНИ

Киев, 08 август 2023.- Снощи руските варвари са ударили по жилищен квартал в град Покровск, Донецка област. В резултат седем души са загинали и 81 са ранени.

Това съобщи Павел Кириленко – ръководител на Донецката областна военна администрация.

Сред загиналите петима са цивилни, един спасител и един войник. Измежду ранените 39 са цивилни, включително две деца, родени през 2006 и 2012 г.; 31 полицай, седем спасители и четирима войници.

Повредени са 12 многоетажни сгради, хотел, прокуратура, пенсионен фонд, аптека, два магазина, две кафенета и два цивилни автомобила.

Павло Кириленко заяви, че първата цел на врага е била “убийството на цивилни граждани в Покровск”, а втората атака е била насочена към тези, които са спасявали пострадалите от първата и помагали за ликвидиране на последствията от удара.

Руските нашественици действат по примера на крайни ислямисти – удрят по жилищен блок и когато около него се събират полиция, пожарна, бърза помощ, други спасителни служби и небезразлични граждани, удрят още веднъж.

Така е станало и в Покровск. В 19:15 ч. беше извършена първата ракетна атака. В 19:52 ч. бе нанесен вторият удар, споделя Павло Кириленко. Има утвърден алгоритъм да не се ходи на мястото в зависимост от категорията на обстрела – да се идва след определено време. Но в този случай е имало попадение в жилищна сграда с хора под развалините. Поради това разследващият екип, Държавната служба за извънредни ситуации и служители на военната администрация незабавно отидоха на мястото, за да проведат спасителна акция. Успяхме да получим в най-кратък срок допълнителен сигнал за голямата вероятност от втори удар. Хората бяха разпръснати, а цялото ненужно оборудване беше прибрано. Кордонът на отцепения район беше евакуиран. И за този кратък период, когато всичко се случваше пред очите ми, успяхме да спасим голям брой хора, каза Кириленко.

Въпреки това, както отбелязахме горе, един спасител и един войник са загинали и общо 52 души от службите са ранени.

Според Кириленко, това не е първият случай, в който руските сили използват тактиката на “Ал-Кайда” – през определен интервал да се взривяват един след друг крайни ислямисти – самоубийци.(УВести)