Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЕНЕН РАЗУЗНАВАЧ №1 НА УКРАЙНА ИЗНЕНАДВАЩО СЕ ОКАЗА В БЪЛГАРИЯ

София, 08 август 2023.- Началникът на Главно управление “Разузнаване” на Министерство на отбраната на Украйна ген-майор Кирило Буданов (37 г.) и водена от него делегация бяха на официално посещение в България. Това съобщи българското военно разузнаване на официалния си сайт.

Проведени бяха срещи с министъра на отбраната Тодор Тагарев (на снимката) и с директора на Служба “Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев. 

В хода на разговорите бяха дискутирани състоянието на регионалната и международната сигурност, перспективите за развитие на обстановката и други теми от взаимен интерес, добавят от българското военно разузнаване.

Двете страни дали висока оценка на проведените срещи. Допълнително беше подчертана продуктивността на разговорите и изразено задоволство от нивото на двустранното сътрудничество, пише още в официалното съобщение.

Миналата събота (05 август) Кирило Буданов даде интервю за БТВ, в което обяви, че оценява много високо партньорството с България. “Страната ви ни даде значителен обем от оръжия, но най-главното е, че увеличава количеството производство на нови боеприпаси. Както стана дума по-рано, нуждите са много големи и затова за нас в голяма степен е въпрос на оцеляване. Украйна винаги ще помни и ще бъде благодарна за помощта, която страната ви, ръководството ви, ни оказа”, обяви той.

Буданов отново потвърди, че ръководеното от него военно разузнаване има агенти в обкръжението на Путин. “Първо, те и така разбират, че си имаме свои източници. Информацията винаги е била оръжие – нека проверяват, нека търсят. Всъщност те това и правят, но накрая винаги излизат, така да се каже, с грешни резултати. Но за нас е полезно да живеят в постоянен страх”, заяви генералът.

Той даде и пример за това как работят и до какво води това. “Имаше един случай, в който те разбраха, че в едно командване има изтичане на информация и че не става въпрос за техническо изтичане, а за друго. Какво започнаха да правят? Започнаха да проверяват абсолютно всички, които биха могли да имат достъп, дори до такава информация, която постоянно излиза от тях. Започнаха да проверяват всички, които имат близки, контакти, роднини на територията на Украйна. Както се досещате, почти всички имат такива” разказа Буданов.

“От резултатите само на това дело вкараха в затвора трима души, а 31 души бяха освободени и преместени на други места. Друг голям процент хора попаднаха под определена преса. Тоест те сами парализираха работата си. Те самите знаят, че имаме достъп до много чувствителна информация. Това, че констатираме очевидни факти, ги кара да правят разследвания вътре, а тези разследвания нищо няма да променят”, добави Кирило Буданов, пише “Сега“.