Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УДАРИТЕ ПО МОСТОВЕТЕ, ВОДЕЩИ КЪМ КРИМ, Е ПРЕЛЮДИЯ КЪМ ПО-МОЩНИ НАШИ ОПЕРАЦИИ

Киев, 07 август 2023.- За да бъде успешно настъплението в Южна Украйна, трябва да бъдат унищожени най-важните наземни комуникации на руската групировка там. Ударите по мостовете Чонгар и Геническ са част от кампанията на украинските въоръжени сили, насочена към създаване на условия за бъдещи решителни офанзивни операции.

Така смятат в американския Институт за изследване на войната (ISW).

Според анализаторите му, ударите са били насочени към два ключови авто- и ж.п. моста, разположени по най-важните сухопътни комуникации на Русия, което е принудило руските войски да пренасочат трафика от по-кратките източни маршрути към по-дългите западни.

От пресцентъра на Въоръжените сили на Украйна потвърждават, че тези удари е наше дело, но не казват, по какъв начин са ударени тези мостове. Според едни данни, разпространени от окупационните власти, изстреляни са били 12 ракети, от които девет уж са свалени от руската ПВО, според други – само с две. Освен това, руски източници твърдят, че украинците са използвали крилати ракети Storm Shadow, доставени от Великобритания и Франция. Всъщност, те са планиращи бомби. ISW, обаче, все още не може да потвърди, че тези бомби (ракети) са били прихванати от руските системи за противовъздушна отбрана.

Мостовете в Чонгар и Геническ са били ударени през миналата седмица.(УВести)