Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАД 80 РУСКИ ОЛИГАРСИ АКТИВНО ПОДКРЕПЯТ ВОЙНАТА НА ПУТИН В УКРАЙНА

Киев, 06 август 2023.- Над 80 руски олигарси или имат делови отношения с руската армия, или по друг начин подкрепят войната на Путин в Украйна, съобщава Катерина Резникова от руското разследващо издание “Проект”, публикувано от литовската агенция LRT..

Според нея, едни руски олигарси произвеждат компоненти за ракети и бомби, други – танкове, трети предоставят различни услуги, свързани, например, с комуникации или застраховане.

Но най-значим принос се пада върху милиардера Михаил Шелков и неговата компания “ВСМПО-Ависма”. Тя произвежда титанова продукция, която по-рано се е купувала най-много от Boeing і Airbus, но сега титанът на Шелков се използва за производство на бронирана техника и самолети за руската армия.

На второ място е Юрий Ковалчук – приятел на руския президент Путин още от юношеските му години. Компанията на Ковалчук, който, както се говори, активно е насърчавал Кремъл да започне войната в Украйна, е сключила застрахователни договори с руската армия за 47 млрд. руб.

На трето място е Борис Ротенберг – също приятел на Путин от славния Ленинград – бандитския Петербург. Ротенберг е поканил юношата Вова по прякор “Окурок” (“Фас”) да тренира самбо, за да не го, дребосък, малтретират на улицата, и ред години е закрилял бъдещия руски диктатор. Интересите на Ротенберг са в строителството и транспорта. А неговият брат – Аркадий, между другото, след 2014 г. е “спечелил” търг за изграждане на сега активно удрян с ракети Керченския мост.

Катерина Резникова отбелязва, че против 80 руски олигарха са въведени санкции, но… предимно от страната на Украйна. Докато в ЕС, например, икономически ограничения важат само за 31 от списъка на пани Катерина.

Според различни сведения, един ден война на Русия против Украйна струва на руския бюджет $1 млрд. Днес е 529-я ден на руската агресия.(УВести)