Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОДЕЩИТЕ ДЪРЖАВИ В СВЕТА ПРЕГОВАРЯТ ЗА МИР ЗА УКРАЙНА В САУДИТСКА АРАБИЯ

София, 06 август 2923.- Представители на няколко десетки водещи световни организации и държави се събраха вчера в Саудитска Арабия в търсене на варианти за край на войната в Украйна, съобщава “Свободна Европа“.

Първият ден от двудневната среща в Джеда приключи късно снощи без съвместно изявление след дълга закрита сесия, но с допълнителни срещи, насрочени за днес, 6 август.

Според някои източници, постигнати са споразумения по няколко въпроса, включително по принципа за зачитането на “териториалната цялост и суверенитет” на Украйна – това трябва да бъде “в основата на всяко мирно споразумение”.

В срещата участват и представители на четири членки на така наречените нации от БРИКС, които поддържат тесни връзки с Русия: Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка. Самата Русия отсъства от форума.

“Китай участва и то активно, които е положително”, каза европейският източник. Според западни дипломати, усилията на Саудитска Арабия са били ключови Китай да се съгласи да участва в тази среща на върха.

Снощи украинският президент Володимир Зеленский отправи видеообръщение, в което призова световните представители да гарантират поддържането на основан на правила международен ред, дори и на фона на несъгласия помежду си по други глобални проблеми. “Различни континенти, различни политически подходи към световните дела. Но всички са обединени от приоритета на международното право”, каза той.

Володимир Зеленский

По думите на украинския президент, “международният ред, основан на правила, нарушен от руската агресия, трябва да бъде възстановен”.

Той също така призова участниците в срещата на върха, на която присъстват около 40 нации и организации, включително Европейският съюз, Великобритания, Съединените щати и Китай, да проведат допълнителни двустранни преговори в опит да постигнат “справедлив мир” за Украйна и край на руските “бомби и ракети”.

Самата Саудитска Арабия се опитва да поддържа добри отношения както с Русия, така и с Украйна след нахлуването на руските сили през февруари 2022 г.

Китай и Индия също поддържат тесни връзки с Русия, те така и не осъдиха Кремъл за агресията против съседната държава.

Ръководителят на бразилската делегация Селсо Аморим каза, че всички истински преговори трябва да включват всички страни, в това число и Русия. “Въпреки че Украйна е най-голямата жертва, ако наистина искаме мир, трябва да включим Москва в този процес под някаква форма”, каза той.

Мирният форум в Джеда е част от усилията на официален Киев да достигне до нации извън основните си западни партньори.

Зеленский изрази надежда, че участниците в срещата могат да се споразумеят за принципите за бъдещ мир до срещата на върха на световните лидери, насрочена за тази есен, съобщава “Свободна Европа“.