Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЕННОМОРСКИ ДРОН УЛУЧИ РУСКИ ТАНКЕР В КЕРЧЕНСКИЯ ПРОЛИВ

Киев, 05 август 2023.- В резултат на атака на морски дрон-камикадзе късно снощи руският танкер “SIG” беше повреден в Керченския пролив, спасители от Новоросийск се отправиха да помогнат на кораба, съобщават украински медии.

Танкер “SIG” е плувал от Турция. Разпространява се аудиозапис, от който следва, че той е повреден уж от украински дрон, “баланс имаме, но не можем да се движим самостоятелно”.

Според предварителните данни, корабът е бил на около 30 мили от брега, ударът на дрона е попаднал върху двигателния отсек и помпения отсек. На танкера е имало 11 души. Повечето от тях са с наранявания от счупени стъкла.

За танкера се знае, че той често е доставял авиационно гориво от Крим в Сирия, заради което САЩ го включиха в санкционния списък през 2019 г.

Украински медии твърдят, че атаката против танкера “SIG” е дело на родната Служба за сигурност на Украйна и нашия военно-морски флот. Впрочем, те същото писаха и вчера, когато катер-дрон удари руския голям десантен кораб “Оленегорский горняк” и то в района на пристанище Новоросийск.

Официално Киев не пое отговорност за тези удари. Но днес Васил Малюк – председател на СБУ, заяви, че подобни инциденти ще изчезнат, ако Русия напусне украинските териториални води.(УВести)

В РУСКИЯ НОВОРОСИЙСК КАТЕР-ДРОН УДАРИ РУСКИ “БОЛЬШОЙ” ДЕСАНТЕН КОРАБ