Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В РУСКИЯ НОВОРОСИЙСК КАТЕР-ДРОН УДАРИ РУСКИ “БОЛЬШОЙ” ДЕСАНТЕН КОРАБ

Киев, 04 август 2023.- Днес на разсъмване катер-дрон навлезе в руското пристанище Новоросийск и удари голям десантен кораб “Оленегорский горняк”. Корабът е повреден и не може да се използва по предназначение.

Според сайта “Українська правда”, което се позовава на свои източници, акцията е проведена от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заедно с родния военно-морски флот. Изданието твърди, че “Оленегорский горняк” е улучен от 450 кг взривно вещество. От видеото (долу), заснето от катер-дрона преди сблъсъка, че вижда, че никой не е обстрелвал приближаващия се “камикадзе”, което противоречи на писанията на някои руски т.н. милитари кореспонденти, които “доказват” обратното.

Същевременно Наталия Гуменюк – говорителка на оперативното направление “Юг”, заяви пред “Радио Свобода”, че Украйна няма нищо общо с тази морска операция. Нещо повече, според нея, става дума за руска провокация.

Големият десантен кораб “Оленегорский горняк” е построен през 1976 г. в полския град Гданск и е бил в състава на руския северен флот. Той е дълъг 112,5 м, широк – 15 м. Екипажът му е 100 души. Има две оръдия АК-725, две системи за залпов огън “Град-М”, четири зенитно-ракетни комплекса “Стрела”.

През 2007 г. “Оленегорский горняк” е признат за най-добър военен кораб в Русия. В Черно море той се появява на 09 февруари 2022 г., т.е., две седмици преди пълномащабното руско нахлуване в Украйна. Напоследък, след като Киев успя да повреди Керченския мост, корабът е използван за транспортиране на жива сила и военно оборудване от пристанище Новоросийск до Крим.(УВести)