Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТ НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА СА ЗАГИНАЛИ 10 749 НАШИ ЦИВИЛНИ

Киев, 03 август 2023.- От началото на руското нахлуване в Украйна (24 февруари 2022 г.) са загинали 10 749 наши цивилни граждани, като 499 от тях са децата. Още 15 599 цивилни са ранени.

Това в интервю за Интерфакс-Украйна сподели ръководителят на отдела за борба с престъпленията, извършени по време на въоръжения конфликт, към Генералната прокуратура на Украйна Юрий Билоусов.

“Ние осъзнаваме, че тези числа са само върхът на айсберга. Когато освободим нашите територии, броят на жертвите ще се увеличи с няколко пъти, а може би с десет пъти. Само в един Мариупол може да има десетки хиляди загинали“, каза Билоусов.

Освен това, допуска се, че много наши хора са безследно изчезнали, тъй като окупаторите специално са укривали телата.

“Но благодарение на нашите партньори системата за идентификация се подобри многократно. Броят на лабораториите, възможността за ДНК анализ – това вече е несравнимо с това, което имахме преди. Затова се надявам, че ще можем да идентифицираме поне онези тела, които намерим“, каза Юрий Билоусов.

Според The Wall Street Journal, за над 500 дни война броят на украинци, станали инвалиди – без крайник или крайници, достига почти 50 хил.(УВести)