Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОСКОВИЯ БОМБАРДИРА ИЗМАИЛ – ГРАД-ПРИСТАНИЩЕ НА ДУНАВА, ЖЕРТВИ НЯМА

Киев, 02 август 2023.- Тази нощ Московия удари Измаил – дунавски град-пристанище, с дронове “Шахед” иранско производство.

Съобщава се, че жертви няма, но на пристанищната инфраструктура са нанесени много сериозни щети. Де-факто тя е разрушена. А именно оттук, след като одеското пристанище и Рени са пострадали след дни наред руски ракетни удари, Киев е искал да изнася зърно и друга селскостопанска продукция.

Генералната прокуратура на Украйна потвърди, че вследствие на атака с дронове в Измаил са повредени елеватор, навеси за зърно, резервоари на един от товарните терминали, производствени, складови и административни помещения, както и сградата на морската гара, ремонтирана през 2019 г.

Според оперативното командване “Юг”, дроновете са изстреляни от Азовско море в посока Одеска област.

На 24 август врагът удари с ракети съседното с Измаил пристанище Рени, което също се използва от Украйна за износ на зърно и което е почти на самата граница в Румъния. Тогава Букурещ остро реагира на руското безразсъдство.

Морската гара в Измаил днес

Тази нощ е бил атакуван и Киев. Но родната ПВО свали всички дронове. Говори се за над 10 безпилотни “Шахед”. Няма сериозни щети и пожари, никой не е пострадал, конкретизират от киевската държавна администрация.(УВести)

Нашата справка:

Населението на Измаил преди войната е 85 хил. Българите са 8,6 хил. След украинците и руснаците те са трета по численост етническа група в града.