Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТРИ ЗЪРНОВОЗА СПОКОЙТО ПРЕКОСИХА ЧЕРНО МОРЕ И АКОСТИРАХА В УКРАИНСКИЯ ИЗМАИЛ НА ДУНАВА

Киев, 01 август 2023.- Русия не посмя да атакува три сухотоварни кораба, прекосили Черно море и стигнали до украинското пристанище Измаил на Дунава, съобщават родните медии.

Става дума за израелския зърновоз “Ams1”, един гръцки и един турски кораб.

Преди две седмици Кремъл излезе от т.н. зърнена сделка и заплаши да разглежда всички кораби, които се насочват към Украйна, като превозвачи на военни товари. Руснаците искат да ги инспектират, в противен случай заплашват да ги обстрелват като военни цели.

Но, според анализаторите от американския Институт за изследване на войната, Москва, изглежда, или не посмя, или не е в състояние да спре със сила и да претърсва неутрални товарни кораби, които се насочват към Украйна през Черно море. Но по маршрута на тези кораби бойно дежурство беше заел руският военен кораб “Сергей Котов”, въоръжен с крилати ракети “Калибър”.

Отбелязва се, обаче, че зърновозите са плавали под наблюдението на самолети на НАТО – разузнавателен самолет P-8 на ВМС на САЩ, самолет за радарно откриване Boeing E-3 и разузнавателен дрон RQ-4 Global Hawk.

По време на придвижването на споменатите три кораба в небето над Черно море не е имало бойна авиация, но се съобщава, че изтребители F-16 са били наблизо и в готовност – в база в Румъния.(УВести)