Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРАВОЗАЩИТНИЦИ ИСКАТ РАЗПУСКАНЕ НА ПРОРУСКАТА ПАРТИЯ “ВЪЗРАЖДАНЕ”

София, 31 юли 2023.- Българският хелзинкски комитет (БХК) подаде сигнал до временния главен прокурор Борислав Сарафов в понеделник, в който се настоява за разпускане на проруската националистическа партия “Възраждане” като противоконституционна, пише “Свободна Европа“.

Сигналът е подкрепен от над 120 души с активна гражданска позиция и е изпратен още до омбудсмана Диана Ковачева и председателя на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

БХК посочва редица примери за публични прояви на членове на “Възраждане” и техните привърженици през последните години, с които според правозащитниците те “целят да разрушат демократичния правов ред в България“.

Описани са случаи, в които се твърди, че партията е нарушила Закона за политическите партии и конституцията, а лидерът й Костадин Костадинов и негови съмишленици са подбуждали към насилие или са извършвали такова.

Лидер на “Възраждане” 44-годишен Костадин Костадинов: “Аз съм мъж, имам чест и съм изключително възпитан”

Сигналът засяга поведението и позициите на “Възраждане” по теми като мерките срещу пандемията от COVID-19, войната на Русия срещу Украйна, бежанците, чужденците, етническите малцинства, ЛГБТИ общностите, както и работата на журналистите и свободата на словото.

Едно от цитираните изказвания на Костадинов е по отношение на протестна акция малко след началото на войната в Украйна в края на февруари 2022 г., когато български граждани оставиха послания против руската агресия по фасадата на Паметника на Съветската армия.

Във връзка с това на 27 февруари Костадинов написа в профила си във Фейсбук, че “май и у нас ще се наложи да проведем денацификация”. Това е препратка към лъжливите твърдения на Кремъл, че Русия е започнала войната, за да “денацифицира” Украйна.

Костадинов използва думи като “психодесни”, “хуманоиди”, имащи нужда от “психодиспансеризация”, по отношение на протестиращите български граждани, а в коментар под същата публикация казва, че Белене – вероятно става дума за концентрационния лагер от времето на комунистическия режим, скоро ще приема “гости”.

Цитирани са редица обидни изказвания по отношение на ромското малцинство, сирийските бежанци, както и бежанците от Украйна, които Костадинов нарича “укро-орки”, “терористи” и “туристи”.

В сигнала на БХК са цитирани също призиви на Костадинов от 2021 г. за нахлуване на български граждани в парламента и “революция” във връзка с мерките на властите за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Искането за разпускане на “Възраждане” става факт близо седмица, след като Софийският районен съд възобнови делото срещу Костадинов от март 2020 г. за разпространяване на невярна информация, с която може да предизвика паника. Тогава Костадинов каза, че въведените ограничителни мерки са “пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите”.

В края на юни Софийската градска прокуратура съобщи, че е възложила проверка дали депутат в 49-то Народно събрание е подбуждал към насилие, дискриминация или омраза, като по информация на Свободна Европа става въпрос именно за Костадинов.

По-рано през годината привърженици на “Възраждане”, организирани от местни структури и депутати на партията, три пъти нападнаха прожекции на филм в три различни града. Те нахлуха и в магазин за бира в София. Също така депутати от партията два пъти попречиха на народния представител Явор Божанков да говори от парламентарната трибуна и заплашваха с физическа саморазправа депутата Манол Пейков.

На 14 юли Софийската градска прокуратура възложи проверка по сигнал за антисемитски фотоколаж, споделен в групата на “Възраждане” в Телеграм.

По закон, партиите могат да бъдат разпускани с решение на Конституционния съд, с което са обявени за противоконституционни, както и с решение на Софийския градски съд по специално производство, което се инициира от прокуратурата, напомня “Свободна Европа“.

Още по въпроса:

На това видео “Възраждане” брани паметника на Съветската армия от привържениците на идеята той да бъде демонтиран.