Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКИ РАКЕТЕН УДАР ПО ДНИПРО. ИМА РАНЕНИ, НО МИНА БЕЗ ЖЕРТВИ

Киев, 29 юли 2023.- Девет души, сред които две деца на възраст 14 и 17 г., са ранени при руски ракетен удар по град Днипро. Засегнати са жилищна сграда и сграда на украинската служба за сигурност, в която никой отдавна не работи.

Президент Володимир Зеленский обвини Русия за ракетен терор. Той също така съобщи, че е свикал спешни срещи със СБУ, Министерството на вътрешните работи, службите за спешна помощ и местните власти.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко заяви, че спасителите са претърсили района за още пострадали. На видеозапис, публикуван в социалните мрежи, се виждат отломки в двора на голям комплекс.

“Добре, че ракетата е ударила последната част от сградата, която още не е довършена. Ако беше попаднала там, където вече живеят хора, сигурно щеше да има много жертви”, пише електронното издание “Цензор.Нет”.

Твърди се, че ударът е нанесен с две ракети “Искандер”. Пожарът, който е пламнал и обхванал около 100 кв. м, вече е потушен.

Володимир Зеленский и бил в Днипро преди два ни, където е провел заседание на Главната квартира с участие на всички командващи в украинската армия. След Днипро президентът е бил в Миколаив и Одеса.

Населението на Днипро е почти 1 млн. (преди войната). Градът е важен административен, промишлен, научен и културен център. В него се намира известният в цял свят завод “Пивденмаш” (“Южмаш”) произвеждал съветски стратегически ракети СС-20 (“Сатана”), чийто вариант за мирни цели се нарича “Днипро”.(УВести)