Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДНИТЕ НА УКРАИНСКАТА КУЛТУРА В БУРГАС – ТРАДИЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА

София, 29 юли 2023.- Традиционният фестивал “Дни на украинската култура” бе официално открит в Бургас, съобщава украинското посолство на страницата си във Фейсбук.

Занаятчийски произведения, литературни рецитали, концерти на украински и български изпълнители и танцови състави ще съпътстват културната програма на града в продължение на два дни.

Организатори на “Дните на украинската култура” са Почетното консулство на Украйна в Бургас и Сдружение “Диаспора Украйна”.

“Сега, докато празнуваме, не можем да забравим предизвикателствата, пред които е изправена украинската нация. Войната несъмнено оставя белези, но целта на нашия фестивал е да се покаже красотата на украинските традиции, музика, танци, литература и изкуство и да успеем да се потопим в същността на Украйна”, – тези думи прозвучаха в приветственото слово на почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов.

Специален гост на откриването бе заместник-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева, която поздрави всички участници в Дните на украинската култура. “Бургас е мултинационален и мултикултурен град. Различни общности живеят тук и допринасят за изключително наситения ни културен град. Радваме се, че в бургаския културен афиш има и дни на украинската култура”, каза Диана Саватева.

Провеждането на “Дните на украинската култура” в Бургас постепенно се превърна в традиция. Инициаторът на проявата преди 15 години е бил тогавашният лидер на “Диаспора Украйна” Мариан Горбан. Сега щафетата е подета от новото поколение лидери на местната украинска общност, която винаги е работила в тесен контакт с Почетното консулство на Украйна в морския град.(УВести)