Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИ ПИЛОТИ ЩЕ СЕ ОБУЧАВАТ ЗА F-16 В СЪСЕДНА РУМЪНИЯ И В ДАЛЕЧНА ДАНИЯ

Киев, 27 юли 2023.- Първа група украински пилоти, избрани да преминат от МиГ-29 към F-16, ще се обучава в Румъния и Дания, съобщи на брифинга Джон Кибри – координатор в Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Според него, кога точно и колко време ще отнеме подготовката, се уточнява. Полковник Роман Свитан – летец-изпитател, обаче твърди, че четири-пет месеца са напълно достатъчни. Но някои западни експерти са на друго мнение – те говорят за най-малко шест месеца.

Джон Кирби допълни, че обучението по програмата за F-16 може да се извършва и в други страни. Той не потвърди, но и не опроверга информация, че с нашите летци, инженери и техници вече работят британски инструктори – специалисти по специфичен технически английски език.

В случай, че програмата за F-16 започне сега, първи американски изтребители могат да се появят в украинското небе едва в края на годината или дори през 2024 г. Затова официален Киев обяснява, че настъплението на украинската армия върви не толко бързо, както през 2022 г., защото руснаците всичко са минирали и имат най-вече предимство в небето.(УВести)