Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЛАВНИЯТ УДАР НА УКРАИНСКАТА ОФАНЗИВА Е ЮГ, ТВЪРДИ “НЮ-ЙОРК ТАЙМС”

Киев, 27 юли 2023.- Украинското командване е информирало Вашингтон за новата фаза на настъплението на Въоръжените сили на Украйна, пише New York Times, като се позовава на свои анонимни източници.

Изданието отбелязва, че украински официални лица са съобщили на американски представители за стремежа на украинската армия да се промъкне на юг през руските минни полета и други укрепления към град Токмак, а при успех – и към Мелитопол. Целта е да прекъснат т.нар. сухопътен коридор между окупираните от Русия украински територии и Крим или поне да напреднат достатъчно, за да влезе стратегически важния полуостров в обсега на украинската артилерия.

Припомня се, че Русия превзе Крим през пролетта на 2014 г. и го използва като база за Черноморския си флот, за снабдяване на силите си на юг, а напоследък – и за обстрел на украински черноморски и дунавски пристанища – Одеса, Миколаив, Рени.

Южната операция на украинската армия може да отнеме от една до три седмици, са заявили украински представители пред Вашингтон.

“Това ще е голямо изпитание”, каза един от високопоставените служители на САЩ.

Основната тежест на почти двумесечната офанзива на Украйна се пада на югоизточната част на страната – Купянск, Лиман в Харкивска област, Бахмут в Донецка област и Мелитопол в Запорожка област. Изданието не съобщава, дали в бой влизат резерви, подготвени на базите на НАТО в Германия, Полша и Великобритания и други страни. Според някои данни, само в Германия и Полша са подготвени до 30 хил. украински военнослужещи.

Очевидно е, че Запорожкият фронт се оформя като едно от направленията на украинската офанзива, а може би и главното

Агенцията Bloomberg също отбелязва, че офанзивата на украинските въоръжени сили набира скорост. “Украйна започна мащабна офанзива на южния фронт”, констатира агенцията. И тя се позовава на анонимен американски служител.

Днес е 519-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 244270 (+590 за един ден), самолети –315, хеликоптери – 311, танкове – 4186, БМП – 8147, артилерийски системи – 4745, средства за ПВО – 457, ракетни системи за залпов огън – 698, автомобили – 7229, дронове – 3996.(УВести)