Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“ВЪЗРАЖДАНЕ” ПОДЛАГА ПОД СЪМНЕНИЕ ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА

София, 27 юли 2023.- Посолството на Украйна смята за категорично неприемливи изказвания на отделни представители на политически партии в Република България против държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, четем в декларацията на родната амбасада.

Отбелязва се, че амбициите за прекрояването на карта на Европа и подбуждането към анексирането на територията на Украйна е класическа проява на подкрепа на руския реваншизъм.

Посолството на Украйна остро осъжда опитите да се подложи на съмнение териториалната цялост на Украйна и духа на Договора за приятелството и сътрудничество между Украйна и Република България, подписан през 1992 г.

“Подобни изказвания представляват заплаха за националната сигурност на Украйна, затова Украинската страна ще предприеме всички мерки за превенция и защита, предвидени в националното законодателство и международното право”, пише в декларацията на украинското посолство.

След поредна проява на руския президент Владимир Путин като “историк”, според когото Полша след Втората световна война се е разширила за сметки на немските земи, и някои руски “анализатори”, според които Унгария, Румъния и Полша могат да претендират на украинските територии – Закарпатието, Северна Буковина и Галичина, тук, в България, крайнолявата проруската партия “Възраждане” си позволи да се усъмни в териториалната цялост на Украйна.(УВести)