Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

AntiZombi.bg: РУСКИ ВОЙНИЦИ В УКРАИНСКИ ПЛЕН…

София, 26 юли 2023.- Местата на лагерите се пазят в тайна, пише във Фейсбук AntiZombi.bg. Руснаците са агресори, но въпреки всичко украинските власти се грижат за тях – хранят ги по три пъти дневно, има достъп до медии, могат да работят и срещу това да получават пари… Който не иска да работи, не го принуждават.

Имат право на безплатно медицинско обслужване.

Военнопленниците се държат в перфектни хигиенни условия. Ранените рашки ги възстановяват напълно и едва след това ги пращат в лагерите. Тежко ранените, инвалидите и болните от СПИН и хепатит (спинозните и хепатитните са най-вече затворници) се държат в отделни болнични заведени, като грижите за тях продължават до предаването им на руската страна чрез размяна.

Украинската страна уведомява руската за всеки един военнопленник и неговото здравословно състояние.

Всичко това е на издръжка на правителството на Украйна. Лагерите и лечебните заведения се следят от Международния червен кръст. От другата страна, обаче, русия мълчи. Мълчи за броя на украинските военнопленници, не допуска никакви международни организации до лагерите. Не се знае дори приблизителната бройка на украинските войници в руски плен. Според сайта Гулагу.нет, украинците са подлагани на системни изтезания и унижения. Медицинското обслужване е формално. Преговорите с руската страна за размяна на военнопленници са изключително трудни. Много често руснаците разменят насилствено депортирани украински граждани с документи на военнослужещи. Някои от истинските притежатели на документите дори не са живи. Едва при извършване на размяната се разбира, че е разменен цивилен, а не военен.