Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТАКТИКАТА НА УКРАИНСКАТА АРМИЯ Е КОМПЕТЕНТНА, ЗАПАДНИТЕ КРИТИКИ ЧЕСТО СА ПОГРЕШНИ

Киев, 26 юли 2023.- Мащабът и тактиката на настъплението на  украинската армия се определят от ситуацията на фронта, а не от липсата на подготовка или дисциплина.

Така експертите от Киевския форум за сигурност коментират някои критически оценки в западните медии, по-специално, публикувани вчера в немското издание “Билд”, уж изтекли от Бундесфера.

Типичната наземна тактика на украинските армия е избирателно атакуване на вражески укрепления от малки групи (с по 10-20 войници), подкрепяни от бронирани машини, танкове, артилерия и дронове. Това осигурява не бързо, но стабилно напредване с минимални жертви и значителни загуби за противника.

Тази тактика се обяснява с изключително трудните условия, при които се провежда настъплението: невиждано гъсто миниран терен в южната част на страната, въздушно превъзходство на Русия и невероятната (над 1000 км) дължина на фронта. Украинското командване не може да си позволи да рискува с войници и техника, за да ускори настъплението.

В информационното пространство, обаче, се сформира очакване, че украинците ще настъпват едновременно с войскови съединения (батальони и бригади), пробивайки фронта на десетки километри в дълбочина и то за една седмица. С други думи, разглежда се “класическата” тактика на великите армии от 1930 г. до 2000 г. Да, вярно, на южния фронт участват предимно “нови” бригади от украинската армия, обучени в страните от НАТО. И, може би, затова западните медии коментират “неграмотните” действия на украинските командири, които уж “раздробяват формированията” и “не знаят как да действат с големи сили”. Подобни съждения противоречат не само на фактите и военната логика, но и на аргументите на украински и редица западни специалисти.

Генерал Валерий Залужний

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний многократно е заявявал, че настъплението се провежда в условията на остър недостиг на въздушни способности на Украйна. Тази теза се подкрепя и от няколко действащи и пенсионирани генерали от НАТО, включително бригаден генерал Кристиан Фройдинг от министерството на отбраната на Германия.

Експертите също така подчертават количественото превъзходство на Русия в артилерията и невъзможността за широкомащабно настъпление на миниран фронт без доминиране на украинската авиация. Джак Уейтлинг – експерт в Кралския институт на обединените служби (RUSI), например, отбелязва, че дори обучаващите се американски войски показват слаби резултати при разчистването на фронтовите укрепления и то в условията на въздушно превъзходство на САЩ. То какво да кажем за украинците, риторично пита Уейтлинг.

Днес е 518-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 243680 (+460 за един ден), самолети –315, хеликоптери – 311, танкове – 4177, БМП – 8136, артилерийски системи – 4727, средства за ПВО – 457, ракетни системи за залпов огън – 698, автомобили – 7211, дронове – 3993.(УВести)