Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАХОВСКАТА ВЕЦ ЩЕ БЪДЕ РЕКОНСТРУИРАНА И ЩЕ ИМА ПО-ГОЛЯМ КАПАЦИТЕТ

Киев, 25 юли 2023.- Каховската ВЕЦ, чиято стена е взривена на 06 юли т.г.,  ще бъде реконструирана и с по-голяма мощност – 550-600 МВт. Проектът ще отговаря на всички екологични изисквания и опазване на околната среда.

Това съобщи Игор Сирота – главен изпълнителен директор на “Укрхидроенерго”.

“Преди да бъде взривена от руснаците, тази електроцентрала произвеждаше 340 МВт електроенергия, ние планирахме да построим още една централа с мощност 220 МВт. Сега, обаче, това ще бъде само една централа с мощност 550-600 МВт. Но окончателното решение ще се вземе, когато преценим състоянието на оцелелите 12 сегмента от язовирната стена”, каза Сирота.

По думите му, реконструкцията на ВЕЦ “Каховка” ще бъде извършена според всички най-нови екологични изисквания, включително и с устройството на рибни проходи и съоръжения за свободно преминаване на рибата.

“Рибите, които по Днепър ще навлизат в язовир “Каховка” от морето в посока Запорожие за хвърляне на хайвер, трябва да могат да го правят без никакви пречки. Това са екологични изисквания, които трябва да спазим при изграждането на централата. Ето защо проектът на централата ще премине, наред с друго, и през оценка на въздействието върху околната среда”, каза ръководителят на “Укргидроенерго”.

Според едни експерти, включително Иван Плачков – бивш министър на енергетиката на Украйна, реконструкцията с ново строителство на Каховската ВЕЦ ще отнеме поне пет години и ще струва $1-1,2 млрд. Според други, възстановяването й ще има смисъл, ако до тогава водният проблем в Южна Украйна и Крим не се реши. В момента от Днепър се строи водопровод към Краматорск и други градове в региона. Водата от язовира на Каховската ВЕЦ активно се е използвала и за напояване на житните и зеленчуковите плантация в Запорожка и Херсонска области.

Взривяването на язовирната стена и машинното отделение на Каховската ВЕЦ причини най-голямата в Украйна техногенна катастрофа след чернобилската от 1986 г.(УВести)