Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ЗАПОЧНА ОФАНЗИВА ПО-КЪСНО, ЗА ДА НАТРУПА БОЕПРИПАСИ И ТЕХНИКА

Киев, 24 юли 2023.- Украйна започна офанзива през лятото, тъй като през пролетта украинските въоръжени сили не разполагаха с достатъчно боеприпаси, западно оръжие и войници, обучен да го използват.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленский в интервю за CNN.

“Имахме планове да започнем това през пролетта. Но не го направихме, защото, честно казано, не разполагахме с достатъчно боеприпаси и оръжия и нямахме достатъчно личен състав, обучен за боравене к тези оръжия, особено след като тренировъчните мисии се провеждаха извън Украйна. Но въпреки това започнахме. И това е важно”, каза Зеленский.

Президентът също така обясни, че поради забавянето на настъплението руснаците са използвали това време за миниране на фронтовите райони и изграждане на няколко отбранителни линии. Според Зеленский, именно това в момента забавя контранастъплението.

“Да, разбирам, че винаги е по-добре победата да дойде по-бързо. Това е, което искаме и ние. Но въпросът е в цената… на тази победа. Така че нека да не хвърляме хората буквално под танковете. Нека да планираме настъплението си така, както ни го предлагат нашите военни специалисти и нашето разузнаване”, заключи Зеленский

Днес е 516-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 242620 (+660 за един ден), самолети –315, хеликоптери – 310, танкове – 4162, БМП – 8118, артилерийски системи – 4675, средства за ПВО – 452, ракетни системи за залпов огън – 697, автомобили – 7182, дронове – 3693.(УВести)

Още по темата:

УКРАИНСКОТО НАСТЪПЛЕНИЕ МОЖЕ ДА ЗАБАВИ ТЕМПОТО СИ, ПИШЕ THE WALL STREET JOURNAL

ЗАПАДЪТ Е НЕДОВОЛЕН ОТ БАВНОТО ТЕМПО НА УКРАИНСКОТО НАСТЪПЛЕНИЕ, НО…