Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТИХОМИР БЕЗЛОВ: ТЕМАТА ЗА ”МИРОТВОРЕЦ” Е КЛАСИЧЕСКА РУСКА ПРОПАГАНДНА ОПЕРАЦИЯ

София, 24 юли 2023.- Повдигането на темата за украинския сайт “Миротворец” в българския публичен дебат е класическа пропагандна операция на Русия, заяви пред БНР старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов, пише сайтът “OffNews“.

Темата бе повдигната, след като на 11 юли журналистката Диляна Гайтанджиева съобщи, че е била включена в “черния списък” на украинския сайт “Миротворец” като “антиукраински пропагандатор”. На 13 юли журналистът Мартин Карбовски публикува интервю с говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова по този повод. Захарова заяви, че в сайта са включени хора, избрани за “унищожение”. На 17 юли СБЖ, който е рупор на руската пропаганда, поиска властите да защитят българските журналисти в списъка. На 18 юли партия “Възраждане” излезе с позицията, в която обяви “пълна подкрепа за Гайтанджиев и всички набелязани за ликвидиране”. На 19 юли и президентът Радев каза, че “всеки един български гражданин трябва да бъде защитаван, когато е под заплаха неговият живот”.

Днес Тихомир Безлов коментира, че това е типична руска пропагандна операция с различни етапи. “Очевидно, имаме синхронизиране или самоактивиране на хората с проруски позиции”, каза той.

Безлов посочи, че сайтът е проблемен, но и “в някакъв смисъл интересен”. Той го забелязал през 2016 г., когато там е била разпространена информация за български граждани, които участват като доброволци във войната в Донбас – в т.н. Луганска народна република и Донецка народна република, на страната са проруските сепаратисти.

Тихомир Безлов каза, че в България функционират системи за набиране на такива доброволци и че това е явлението, което трябва да се разследва от българските служби, а не кой е включен в списъка на “Миротворец”. По думите му в него има “странни хора”, вероятно хаотично попаднали там.

“Настояването “Миротворец” да се закрие е тъпо усилие, тъй като сайтът е регистриран в Тайланд и може да се сложи в юрисдикция, където не можете да го пипнете”, каза старшият анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

“По-големият проблем е тази силна проруска линия, която отново се появява, защото руската страна си се бори за процента русофили, които ги подкрепят – това е големият проблем на България. (…) Големият риск за България е, че Русия гледа на нея като на страна със слабости”, каза той.

Тихомир Безлов каза още, че не вижда риск за включените в списъка българи, освен “ако не отидат на фронта, за да отразяват руските победи”.

Още по темата:

“МИРОТВОРЕЦ” НЕ Е ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ, КАЗВАТ ОТ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА