Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ДА УСТАНОВИ КОНТРОЛ НАД ЦЯЛОТО ЧЕРНО МОРЕ, ИСКА РУСКИЯТ ШОВИНИСТ ТОЛСТОЙ

София, 24 юли 2023.- Подготвя ли Кремъл украински сценарий за Балканите и какво стои зад изказването на руския депутат Пьотр Толстой за хода на войната?

Тези и други въпроси коментираха експерти в студиото на “Здравей, България” по Нова ТВ.

По Руската държавна телевизия депутатът в Думата Пьотър Толстой заяви, че Черно море е руско и Русия трябва да установи контрол над него.

“Виждам два аспекта в тези думи. От една страна, Толстой през 2016 г. казва, че руснаците са изкупили половината Черноморие и изкупят останалата част от страната. Тогава стана скандал и той се извинява донякъде. Не знам доколко несериозно може да взимаме думите му. В позиция на официално лице не трябва да си позволява подобна лексика. Вторият аспект е, че колкото повече продължава войната, толкова повече се ожесточава говореното на Русия. Руснаците се опитват да уплашат света. Припомням, че преди няколко дни Путин заплаши Полша. Преди това е заплашвал с ядрени атаки”, коментира журналистът Александър Велев.

Според ген. Съби Събев, това говорене не е новост и е характерно на за Толстой. “Няма да сгрешим, ако го окачествим като пренебрежително отношение към страната ни. Едва ли не, няма значение, че сме в НАТО. Руският депутат обаче забравя, че България не е сама”, обясни той.

“Миналата седмица беше съобщено, че във Великобритания връщат руски граждани, които търсят жилище там. Тоест, прави се селекция. Тези, които нямат основателни причини да са там, са помолени да напуснат. Мисля, че нашата държава отново е тежко закъсняла в този процес. В Поморие и други градове има цели квартали, в които се говори на руски и руснаците изискват от българите да говорят на руски. Осъществява се едно проникване на граждани с руско самосъзнание и паспорти. По този начин може да бъдат предизвикани размирици, които да са заплаха за българската държавност”, твърди Васил Данов – член на Атлантическия съвет на България.

Пълното видео от разговора с водещ Виктор Николаев може да видите ТУК