Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ АТАКУВА ПРИСТАНИЩЕ НА ГРАД РЕНИ НА РЕКА ДУНАВ, С НАД 8% ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ

Киев, 24 юли 2023.- Московия удари пристанището Рени, съобщиха от Одеската областна военна администрация.

Градът Рени, чието население е 20 хил., като над 8% от тях са етнически българи, е разположен в Измаилски район, на река Дунав, по която минава границата между Украйна и Румъния.

Според Одеската областна военна администрация, градът е атакуван с ирански дронове Шахед-136 на разсъмване. Твърди се, че три дрона да унищожени от украинската ВПО.

Вследствие на ударите е подпален хангар със зърно и са повредени складове за товари.

При нападението са ранени шестима души. Четирима със средно и тежко нараняване са хоспитализирани.

Властите в Букурещ осъдиха руската атака в близост до румънската граница. Президентът Клаус Йоханис написа: “Тази ескалация представлява сериозен риск за сигурността в Черно море. Това също така засяга по-нататъшния транзит на зърно от Украйна и по този начин застрашава глобалната продоволствена сигурност”.

Според някои съобщения, Украйна 70% от зърно и други храни изнася през пристанища на река Дунав или по ж.п, тъй като преди дни Русия се оттегли от т.н. зърнена сделка, за която се е използвало Черно море. Вече една седмица руската армия обстрелва Одеса и нейните пристанища. Има много разрушения, жертви и ранени.

Очаква се българският президент и българското правителство също за изразят своята загриженост за ставащо в региона, по-специално, за живота и здравето на бесарабските българи.(УВести)