Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКОТО НАСТЪПЛЕНИЕ МОЖЕ ДА ЗАБАВИ ТЕМПОТО СИ, ПИШЕ THE WALL STREET JOURNAL

Белият дом все повече се замисля, как войната ще въздейства върху предизборната кампания на Джо Байдън и крайния резултат

Киев, 23 юли 2023.- Настъплението на Украйна може да забави скоростта си поради липса на достатъчно оръжия и обучени войници, пише The Wall Street Journal.

Когато Украйна започна офанзивата си тази пролет, западните милитари чиновници знаеха, че Киев не разполага с достатъчно подготвен брой войници и оръжия – от снаряди до бойни самолети – за да отхвърли руските войски, пише вестникът. Въпреки това, те се надяваха, че украинската смелост и изобретателност ще надделеят.

“Но това не стана. Минните полета, ешелонираните укрепления и руската въздушна мощ до голяма степен блокираха всяко значително напредване на украинските войски. Затова кампанията рискува да изпадне в патова ситуация, което може да доведе до загуба на жива сила и техника без значителна промяна в напредването”, отбелязва изданието.

Ще продължи ли Вашингтон да подкрепя Украйна до победния край? Това е въпросът, от отговора на който зависи ще има ли я Украйна изобщо?

Тъй като вероятността за какъвто и да е мащабен украински пробив през тази година намалява, Вашингтон и съюзниците му са изправени пред тревожната перспектива за по-дълга война, която ще изисква огромно ново вливане от модерни оръжия и повече обучени войници, за да се създаде възможност Киев да спечели.

Изданието припомня, че американският президент Джо Байдън ще се кандидатира за втори мандат през есента на 2024 г. Според мнозина, Белият дом все повече се замисля, как войната ще въздейства върху предизборната кампания и крайния резултат. Затова там могат да предпочетат по-голяма предпазливост по отношение на размера на подкрепата, която може да бъде предложена на Киев.

Същевременно се отбелязва, че американската нерешителност започва остро да контрастира с промяната на възгледите в Европа, където през последните месеци все повече лидери смятат, че Украйна трябва да спечели войната, а Русия да загуби, за да се гарантира сигурността на Стария континент.

Но европейските армии не разполагат с необходимите ресурси, за да предоставят на Украйна това, от което тя се нуждае, за да прогони окупаторите от около 20% от територията на страната, която те контролират. Малко вероятно е също така европейските лидери да увеличат значително подкрепата си за Киев, ако усетят нежеланието на САЩ, твърдят западни дипломати.

В същото време, според украинското и западното разузнаване, в руската армия се наблюдава нисък морал поради изтощение, лошо снабдяване и вътрешни борби между руските лидери.

“Изглежда, че Русия не е в състояние да изземе инициативата и да атакува украинските позиции, но армията й остава достатъчно силна, за да поддържа стотици километри укрепления и голям брой самолети, които държат войските на Киев на разстояние”, пише в статията.

Изданието също така напомня, че никоя западна армия не би се опитала да пробие изградената вражеска отбрана без контрол над небето. Липсата на противовъздушна отбрана и противовъздушни системи в Украйна позволи на Русия да доминира в небето над по-голямата част от фронтовата линия.

Ако Украйна наистина получи F-16, въздействието им върху военните усилия ще зависи от много фактори, включително от броя на доставените самолети, от сложността на бордовото им оборудване и оръжейните системи, с които ще бъдат снабдени. Включването на съвременните изтребители в бойните планове също е изключително трудна задача, изискваща различно ниво на синхронизация на украинските операции, пише изданието.