Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОДЕСА ВЕЧЕ Е ЕДНА СЕДМИЦА ПОД РУСКИЯ ОБСТРЕЛ. МОСКВА ШАНТАЖИРА ЗАПАДА

Киев, 23 юли 2023.- Поредна кошмарна нощ за Одеса. И така вече е една седмица.

Тази нощ врагът е изстрелял по града 20 крилати ракети от пет типа – “Калибър”, “Оникс”, Х-22, “Искандер-К” и “Искандер-М”. Украинската ПВО е свалила само част от тях.

В резултат един човек е загинал, а 19 са ранени, включително четири деца. Хоспитализира ни са 14 души.

Руснаците са се целили в пристанищната инфраструктура, твърди Наталия Гуменюк – говорителка на Оперативното командване “Юг”, но, както се вижда, разрушения има и в историческия район на града. От одеското кметство съобщават за срутен най-древния в Одеса православен храм, огромни щети има и по поне шест многоетажни жилищни сгради, колите по паркингите им са се превърнали в скрап. Пострадали са и няколко архитектурни паметника. Нашите медии публикуват и списък с тях. Много от сградите в Одеса са обявени от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

В някои райони на Одеса няма ток, градският транспорт работи с променен график и маршрут.

Терорът, с който руснаците подлагат Одеса, има за цел да принуди Западът да склони към руските условия по т.н. зърнена сделка – да позволи Русия да изнася амоняк, казват някои коментатори. Но според Олексий Данилов – председател на Съвета за сигурност и обрана на Украйна, целта е пристанище в Одеса да бъде извадено от строй, а Украйна – елиминирана като износител на жито. Тогава Русия, от началото на войната загубила позициите си на енергийния пазар, се превръща в №1 на продоволствения пазар, най-вече за Африка. И пред очертаващия се глад Западът ще бъде принуден да отмени някои от санкциите, въведени против Русия като страна агресор. Дали този шантаж ще успее, предстои да видим. “Но за терора над Одеса Москва ще отговора”, заяви украинският президент Володимир Зеленский.(УВести)

Още по темата:

Според някои източници, 70% от износа на житото си Украйна вече извършва с влакове или по Дунава.