Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАПАДЪТ Е НЕДОВОЛЕН ОТ БАВНОТО ТЕМПО НА УКРАИНСКОТО НАСТЪПЛЕНИЕ, НО…

Киев, 22 юли 2023.- Западът е явно недоволен от това, че въоръжените сили на Украйна напредват бавно. Темпът на украинското настъпление предизвиква раздразнение и нервност сред западните политици.

Това съобщи BBC, коментирайки резултатите от Международния форум по сигурността, който се проведе в град Аспен, САЩ.

“В Украйна прекарах три седмици. Но в Аспен се сблъсках с лека нервозност не само поради темпото на сегашната офанзива на Украйна, но и поради дългосрочния ангажимент на Америка“, пише журналистът Гордън Корера.

Според него, Украйна настъпва вече месец. Да, всеки ден има напредък, но много малък. Говорейки на форума, украинският президент Володимир Зеленский благодари на съюзниците за помощта, но отбеляза, че е важно подкрепата да продължи, защото това е критичен момент от войната.

Зеленский, в отговор на въпроси за бавното настъпление, подчерта, че началото му е забавено поради липса на оръжия, боеприпаси и обучение и че това е дало възможност на Русия да постави повече мини и да укрепи отбраната си. В същото време украинският президент отбеляза, че идва моментът, когато офанзивата ще набира обороти.

За разлика от Антъни Блинкен – държавен секретар на САЩ  и привърженик на украинската победа, съмнението в нашия успех се подхранва от друг влиятелен човек в екипа на президента Джо Байдън – от съветника по националната сигурност Джейк Съливан. Той, например, заяви, че в момента изтребителите F-16 едва ли могат да допринесат към прелома във войната. Същевременно други американски политици, за които се твърди, че са били пряко замесени в доставката на оръжия, казват, че Украйна вече има всичко необходимо за настъпление и се съмняват дали ще успеят да въоръжат Украйна за още една офанзива.

“Украйна все още се опитва да намери слабо място в отбраната на Русия, за да може след това да използва силите, които държи в резерви, за значителен пробив. Ако това проработи, то Киев може да се озова в доста силна позиция. Но ако не успее, вероятността Западът да склони Зеленский да преговаря с Москва е много голяма и преговори могат да бъдат прекалено трудни“, четем в коментара.

Авторът на статията отбелязва, че западната подкрепа за Украйна вече започва да се пропуква. Той твърди, че особено роптае републиканската общност и че някои членове на Конгреса са много скептично настроени.

В отговор на подобни настроения британският външен министър Джеймс Клевърли заяви в Аспен, че Западът не трябва да се поддава на руската пропаганда и да говори за безизходица на фронта в Украйна. “Трябва да продължим да подкрепяме Украйна, защото руска победа е неприемлив вариант”, смята Клевърли.(УВести)