Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В КРИМ ОТНОВО Е ГОРЕЩО, ДЕТОНИРА СКЛАД С БОЕПРИПАСИ

Киев, 22 юли 2023.- Склад с боеприпаси детонира в Красногвардейския район в Крим и гори нефтена база, съобщават родните медии, като се позовават на някои руски медии, а и на руската марионетка Сергей Аксьонов – управител на полуострова. Преди няколко дни там също е горял склад с ракети и снаряди и е бил поразен Кримския мост.

Според Гоблин (прякор на Аксьонов), детонацията е резултат от удара на украински дрон. В радиус от 5 км започна евакуация на местното население. Спряно е и автомобилното движение по Кримския мост, който за Украйна е незаконен и е легитимна цел.

“Кримският мост се използва за снабдяване на руската групировка с боеприпаси, и това се прави всеки ден… Затова, разбира се, той е нашата цел. Всяка цел, която носи война, а не мир, трябва да бъде неутрализирана”, каза Зеленский, съобщава “Укринформ”.

За официален Киев Кримският (или Керченски) мост е “вражеско съоръжение, изградено незаконно, противно на международните закони и всички приложими норми”.

Крим е наша суверенна територия, окупирана от Русия през февруари-март 2014 г. и превърната във военна база. Според международното право и според т.н. “большой” договор за дружба с Русия от 1997 г., полуостровът е част от Украйна.(УВести)