Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РАКЕТЕН ОБСТРЕЛ НА ОДЕСА И МИКОЛАИВ, ВРАГЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА ЦЕЛИ ПРИСТАНИЩА

Киев, 20 юли 2023.- Тази сутрин Московия нанесе поредни удари по наши пристанищни градове Миколаив и Одеса. Съобщава се за 12 загинали, десетки са потърсили лекарска помощ.

Руският военен министър Сергей Шойгу заяви, че това е мъст за удар по Кримския мост отпреди няколко дни. По тези два южни града са изстреляни 19 крилати ракети и 19 ирански дрона-камикадзе. Украинската ПВО успя да свали едва половина от тях.

Вчера Володимир Зеленский обвини Русия, че обстрелва градовете, от които изнасяме пшеница за целия свят. Два ни по-рано Москва напусна сделката за износ на украинско зърно през Черно море и заплаши, че всеки кораб, плуващ към Одеса или Миколаив, ще се смята за превозващ оръжие за Украйна и ще бъде потопен.

Миколаив днес

“Руснаците удариха центъра на Миколаив. Горят гараж и триетажна жилищна сграда. На място има пожарникари”, написа в Телеграм Виталий Ким – областен управител на Миколаивска област. Според него, ранени са четирима възрастни и пет деца.

Кметът на Миколаив Олександър Сенкевич описва, че на мястото на удара се образува огромен кратер и то близо до триетажна жилищна сграда. Бушува пожарът. “Има много повредени сгради наоколо, на друго място пък горят няколко гаража”, каза още Сенкевич, като добави, че тече спасителна операция.

Одеса – голям пристанищен град на Черно море, намиращ се само на 100 км западно от Миколаив, също стана обект на руска атака, вследствие на която двама души са ранени и откарани в болница, съобщават местните власти. Има разрушения в центъра на града.

Одеса днес

Това е третата поредна нощ на руски атаки против Одеса. Градът (пристанища “Черноморск” и “Южен”) е едно от основните наши морски центрове за товарене на зърно и други продоволствени стоки.

ООН осъди решението на Русия да се оттегли от зърнената сделка и каза, че този ход рискува да предизвика световен глад.

Тази нощ московците са обстрелвали населени места в Сумска, Чернигивска, Харкивска, Донецка, Запорожка и Херсонска области. Има множество разрушения. Съобщават се и за ранени и жертви. Врагът използва балистични ракети “Оникс”, които местната ПВО не може да сваля. Комплексите “Patriot” пазят предимно небето над Киев.(УВести)