Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПИЛОНЪТ НА РАДЕВ

София, 20 юли 2023.- За да се въздигнеш в собствените си очи, се оказва обаче, че е потребен и някакъв материален носител, пише интелектуалецът Тони Николов в портала “Култура“.

Примерно – да издигнеш трибагреника толкова високо, колкото никой не бил дръзвал в мечтите си (признание в “роженската реч“ на Румен Радев). Което говори както за нисък предел на мечтите – едни стотина метра – така и за хоризонтите на въображението.

Ала най-тъжното е, когато с това се надяваш да смаеш или удивиш света. И щом агенция Франс прес излезе с репортаж за “българската щръкнала мечта”, публикуван и преведен от “Дойче веле”, изведнъж обидата те залива като вълна. Няма как да извикаш за обяснение френския или германския посланик (ех, по времето на Живков не беше така!), затова не ти остава друго освен твоите “комитетчици” да започнат да пишат сърдити писма как западните медии разделяли българското общество, осмивали поривите на хиляди българи и тяхната национална кампания, че си и позволявали “обиден паралел, определящ България като най-бедната държава в ЕС, която си позволява да издигне най-високия пилон в Европа“.

А сега, де… Човек неволно прави паралел с безсмъртната творба на Алеко и главата за изложението в Прага – как “бай Ганьо възнегодувал от това, че в речите не поменуват за нашите исторически великани, мушкаше един учител в хълбоците с думите: “Даскале, кажи и ти нещо бе, нека им покажем кои сме, сега му е времето, кажи нещо я за Филип Тотя, я за Крума Страшний или изпей някоя песен…“. А двукольорните флагове все се развяваха!“

“Украйна настоява да води тази война. Но сметката плаща Европа”, заяви българският президент Румен Радев при откриването на пилона…

Но докато “комитетчиците на Радев“ поне искрено се тюхкат и вайкат колко са световно недооценени и непризнати, то „пилонът на нацията“ със свити злобно устни продължава да сипе огън и жупел по “нихилисти“ и „безродници“. Както казах, това също сме го чували – за последен път при управлението на Жан Виденов, а по-преди – в самия край на Живковия режим. Тогава край “Пирогов“ за една нощ изникна огромен транспарант “Съд за родоотстъпниците“. Въпросните “родоотстъпници“ бяха първите, посмели да заявят несъгласие с т.н. “Възрожденски (възродителен) процес“ (напомням – по терминологията на Стоян Михайлов).

Пак беше “време разделно“, не колкото днешното, но вече клокочеха едни тъмни и страшни сили. Без съгласието на властта не ставаше нищо. И ето че ненадейно някакви паравоенни “ОФ кохорти“ тръгнаха да маршируват по булевард “Васил Левски“. Още ме побиват тръпки, като си го спомня.

Те, тъкмо те бяха предшествениците на днешните момчета с черни тениски, оглавявани от КК и тъй близки на сърцето на Радев. Нима не е така? Някои от тях изрисуваха еврейските звезди по “Графа“. Да сме чули обаче инак тъй словоохотливият държавен глава да е изразил загриженост от появата на мрачни сенки от едно още по-страшно минало? Не, нали? Затова гадаем дали всъщност не ги одобрява.

Видяхме и какво се случи след една телевизионна реплика на Соломон Паси, който в привичния си стил сравни Володимир Зеленски с Махатма Ганди и с Васил Левски, след като подчерта, че България се е върнала на “моралната карта на Европа“. И бликна вълна от омраза. Фанатици от дъното на “копейковщината“ имаха наглостта да пуснат в социалните мрежи заплахи, че щом не харесва руския газ, тогава те щели да му пуснат от другия газ (от газа “Циклон“ от Аушвиц)!

Професор Александър Оскар, председателят на “Шалом“, дълго не можеше да повярва, че такова нещо може да се случи в България, в една европейска държава. Последваха някакви политически реакции и пак оглушително мълчание от президентството. То също е отговор.

В книгата си “Масовата психология на фашизма“ (1933) видният психоаналитик Вилхелм Райх твърди, че в основата на авторитарната диктатура е залегнала не само потиснатата жестокост, но и цял комплекс от спомени, свързани с детството и налагащи отпечатък за цял живот. Дори това може да е обвързано с късно разнищване на събития, които лично не помним, но пък са белязали появата ни на бял свят.

Румен Радев – пилот на МиГ-29

Румен Радев е роден през 1963 г. Справка в календара със събитията показва, че тогава СССР изпраща първата жена в космоса – рускинята Валентина Терешкова. Събитие многократно повтаряно и повтаряно от пропагандата. Днес Терешкова, макар и на преклонни години, е „пилон“ на режима на Путин, тя е и в санкционния списък на ЕС. Именно нейно бе предложението за „зануляването“ на броя на президентските мандати на новия руски самодържец, което на практика би го превърнало в конституционен монарх. Как ли гледа на подобни идеи българският държавен глава? А в края на същата тази 1963 г. в Далас е убит президентът Кенеди, знак за мнозина колко крехка и уязвима била американската демокрация. Такива неща с вождовете в Москва не се случват. Макар че кой знае…

На една картичка от времето на соца открих необичаен лозунг, изписан върху сива стена: “Мирът не се чака, мирът се завоюва“. Замислим ли се, тълкуванията на тази пропагандна мъдрост биха могли да бъдат доста разнопосочни.

Дълго време Румен Радев не наричаше войната в Украйна “война“, предпочиташе да говори за “конфликт“, вероятно готвейки се за „мир“, който да бъде завоюван с цената на всичко. Не само разликите, но и нюансите в случая са много важни. Защото те идват да ни покажат какво се случва в Украйна след 24 февруари 2022 г., когато Владимир Путин започна тази война, за която ще отговаря пред съвременниците си и пред историята.

Използването на евфемизми в случая на практика заличава отговорността на извършителите, прехвърляйки я върху гърба на жертвите.

Не, Украйна няма как да спре тази война, защото тя не я е започнала. И в случая „миротворческата реторика“ на Румен Радев, както се видя и при посещението на Зеленски, изобщо не е наивна (двете страни да плеснат и да се прегърнат), а е дълбоко перфидна, защото цели постигането на мир за сметка на жертвата, а не на извършителя. И кое въобще оправдава всички тези приказки как „Украйна трябва сама да си плаща войната, а не цената да я плаща Европа“?

С руския президент Владимир Путин по време на икономическия форум в Санкт-Петербург

Има мир и „мир“. Единият предполага прекратяването на войната и понасянето на съответните отговорности от агресора, за да не се повтори всичко отново. Другият предполага „примирие“, платено от жертвата, и съхраняване на агресора като глобален играч, който сравнително скоро ще е в състояние да започне следващата си война, с цената на нови и нови жертви. Нещо, което известният немският теолог и противник на нацизма Дитрих Бонхьофер бе нарекал някога “евтин мир“. “Евтин“, защото друг му плаща цената.

В момента Румен Радев е в изолация в Европа, тъй като единствен (в много по-голяма степен от Орбан) се превръща в говорител на “мира“, следвайки опорките на Путиновата пропаганда. Слава Богу, че с цената на дори и големи компромиси, имаме правителство, което не споделя тази руска “васална линия“.

Засега не всички в България го осъзнават, но скоро някои истини в подножието на пилона ще лъснат, пише Тони Николов. И себеразголването ще е пълно.

(С незначителни съкращения)

Нашата справка:

Тони Николов. Философ и журналист. Главен редактор на Портал Култура и сп. “Култура”. Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши социални науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен. От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на Радио Франс Ентернасионал – България. Автор на статии в областта на средновековната и съвременната философия, преводач на книги на Ж. П. Сартр, Ж. Ф. Лиотар, А. Безансон, Ж.Бернанос, Р. Жирар, Ж. Грийн, Вл. Гика, К. Вирджил Георгиу и на книгата на Бенедикт XVI “Светлина на света”. Съставител на четиритомника с есета на Георги Марков и на неиздадените ръкописи на Иван Хаджийски. Дългогодишен хоноруван преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Автор на книгите: “Пропуканата България” (“Хермес”, 2015), “Българската дилема”(“Хермес”, 2017), “Спомнена София” (“Рива”, 2021, отличена с Наградата на София за литература), “Бленувана София” (“Рива”, 2022), “Има такава държава” (“Хермес”, 2023).