Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“МИРОТВОРЕЦ” НЕ Е ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ, КАЗВАТ ОТ ПОСОЛСТВОТО НА УКРАЙНА

София, 20 юли 2023.- “Миротворец” е обществена организация и по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава, заявяват от украинското посолство във връзка със шумотевицата по повод появата на няколко български имена на сайта на “Миротворец“. А този сайт проучва и обнародва само украинофобски имена.

“БСП за България” заяви, че ще внесе сигнал до ДАНС и иска изслушване на службите за този сайт, пише в.”Сега“.

Не закъсня и “Възраждане”. Тази проруска структура ще предложи проект на декларация във връзка с включването на български граждани в списък на “Миротворец”.

А парламентарната комисия по външна политика е възложила на зам.-външния министър Елена Шекерлетова да проучи, да говори и с украинския посланик, кой стои зад сайта.

Напомня за себе си и президентът. Когато имаше заплахи към Христо Грозев, държавата се задейства моментално, коментира вчера Румен Радев във връзка с украинския сайт “Миротворец“. “Очаквам българското правителство най-сетне да вземе някакво отношение по този случай, независимо какъв е. Трябва да се разбере дали това са фалшиви сигнали, дали са реалистични, доколко са достоверни, трябва да има действия. Всеки един български гражданин трябва да бъде защитаван, когато под заплаха са живота и сигурността му”, каза президентът.

От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява сайтът “Миротворец”, в който има списъци с хора, нарочени неприятели на Украйна, да бъде закрит. Това пък каза евродепутатът Елена Йончева, която също е част от списъка на сайта и то чак от 2018 г.

Посолството на Украйна информира, че “Миротворец” е независим информационен ресурс на обществена инициатива на Центъра за изследване на признаците на престъпления против националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и международния правов ред.

Според родната амбасада, информационното попълване на сайта се осъществява от общоизвестни и общодостъпни отворени източници, които се използват изключително за научно-изследователски, творчески и журналистически цели. Основните източници на информация са материали, публикувани в социалните мрежи, онлайн издания, частни уеб страници, както и тези, които се излъчват по телевизионни и радио канали.

Основателите на Центъра “Миротворец” уверяват, че извършват своята дейност съгласно действащото законодателство на Украйна и действащото международно право, четем още в декларацията на украинското посолство. И добавят, че през последните години Русия, като държава-агресор, прави всичко възможно да забрани дейността на центъра “Миротворец” чрез обръщения към ООН и УНИЦЕФ.(УВести)

Нашата справка:

Лоша реклама няма. Та кой от българите е вкаран в база данни на “Миротворец”? Журналисти Елена Йонева, Велислава Дърева, Диляна Гайтанджиева, проф. Иво Христов, доц. Валентин Вацев, депутат Кристиан Вигенин. Странно, че в него няма “възрожденеца” Костадин Костадинов.

Всеки може да порови в Интернет и да намери изпречените, излъчените или написаните от тях слова, с които те едва ли изразяват любовта си към Украйна.

Ето, какво, например, пише там за Елена Йончева или за Диляна Гайтанджиева или пък за Иво Христов. И Дърева също е подкрепяла окупацията на Крим. Все антиукраинска дейност.