Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КОШМАРНА НОЩ В ОДЕСА. МОСКОВИЯ АТАКУВА ЗЪРНЕНИЯ И ПЕТРОЛНИЯ ТЕРМИНАЛ

Киев, 19 юли 2023.- Агресорът нанесе удари по Одеса с ракети и дронове-камикадзе за втора поредна нощ, съобщават украинските медии, като се позовават на оперативното командване “Юг”. Ранени са най-малко 10 души.

Московия нарича обстрела на града “ответен удар” за взривения Кримския мост.

В украинската военна сводка четем, че ударите са нанесени с противокорабни ракети “Оникс”, ракети Х-59 и Х-22. Освен това, в небето над Одеска област са свалени осем ирански дрона “Shahed-136”.

Според одеския кмет Геннадий Труханов, градът е бил подложен на най-мащабната атака от началото на войната, която продължава вече 511 дни. “Нощта беше една от най-кошмарните, – каза той. –  Досега не са ни удряли така”.

От оперативното командване “Юг” на Въоръжените сили на Украйна заявяват, че една ракета Х-59 е била свалена преди да навлезе в очертанията на града. След като падна тя е образувала голяма яма, взривната вълна повреди няколко сгради в предградиете на Одеса. Ранени са трима цивилни.

С ракети “Оникс” и Х-22 са поразили зърнения и петролния терминал в пристанището “Одеса” и “Черноморец”.

Юрий Игнат – говорител на родните ВВС, сподели, че противовъздушната ни отбрана не може да защити цялата територия на Украйна. А президентът Володимир Зеленский подчерта, че страната се нуждае поне от още няколко ПВО системи – или SAMP/T, или Patriot и, разбира се, от самолетите F-16. (УВести)