Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В УКРАЙНА ДА ИМА ЧУЖДИ ВОЕННИ БАЗИ, ПРЕДЛАГА ОЛЕКСИЙ РЕЗНИКОВ

Киев, 19 юли 2023.- Украинския министър на отбраната Олексий Резников предлага да се поправи Конституцията на Украйна, за да може на територията на страната да има чужди военни бази.

Олексий Резников

За това съобщава електронното издание Liga.net.

“Разбира се, може да се намери и друга правна формула за такива бази, например, те да се наричат “център за взаимодействие и обмяна на опит” или нещо подобно, – заяви пан Олексий. – Но няма смисъл от подобна “маскировка”, по-добре да се поправи Основния закон”. Според него, в чл.17 на Конституцията ни, в която става дума за защита на суверенитета и териториалната цялостност, да се впише, че Украйна самостоятелно избира механизми за осигуряване на сигурността си, по-специално, чрез присъединяване към международни договори и организации. По този начин идеята за европейския и евроатлантическия курс на Украйна, заложена в абзац 5 на преамбюла, се фиксира много по-ясно.

В украинската Конституция, приета през 1996 г. и поправена през 2015 г., е заложено стремежът на страната да стане член на ЕС и НАТО, но чужди военни бази не се предвиждат.(УВести)