Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСНАЦИТЕ АТАКУВАТ В РАЙОНА НА КУПЯНСК, ЗА ДА ПРЕДОТВРАТЯТ ПАДАНЕТО НА БАХМУТ

Киев, 18 юли 2023.- Крупни руски сили атакуват нашите позиции в североизточния сектор на фронта – в района на град Купянск. Ситуацията там е сложна, но контролирана, заяви Ганна Маляр – заместник-министър на отбраната на Украйна.

Ганна Маляр

Украинската армия започна настъплението си в Източна и Южна Украйна преди няколко седмици. Бахмут – град, който руснаците са превзели след непрекъснати деветмесечни атаки, сега може да бъде обкръжен от нашите сили. За да предотврати това, руското командване предприе отклоняваща маневра и насочи частите си към Купянск и Лиман – градове в Североизточна Украйна, които бяха отвоювани от украинската армия в края на миналата година. Целта е нашите да отслабят очакващата примка около Бахмут и да се прехвърлят към отбраната на тези градове.

“Вече два дни врагът активно атакува в сектора на Купянск в Харкивска област, – написа в Телеграм пани Ганна. – Ние се браним. Водят се ожесточени боеве и позициите на двете страни се променят динамично по няколко пъти на ден”.

Сергий Череватий – говорител на украинското командване “Юг”, сподели, че руската армия е струпала над 100 хил. войници и над 900 танка в района. Той сравни това число с броя на съветските войски в Афганистан в пика на инвазията на СССР, когато те достигаха 120 хил. войници.

Според Череватий, руските войски в района на Купянск се състоят от десантни части и най-добрите мотопехотни формирования. “Врагът съсредоточава всички ресурси, за да пробие отбраната ни”, каза пан Сергий.

Вчера генерал Олександър Сирский, който командва това направление, посети района на Купянск, за да прецени обстановката

Същевременно, от американския Институт за изучаване на войната казват, че на Купянското направление воюват и руските части “Щурм-Z”, сформирани от затворници. Тяхната оперативна ефективност е ниска поради лоша дисциплина и никакъв морален дух.

Череватий допълни, че украинските сили отговарят с непрекъснати контраатаки, за да не позволят на руските войски да вземат стратегическата инициатива. Само през последното денонощие е имало 36 битки.

От Главно управление “Разузнавате” на Генералния щаб на украинската армия казват, че в страната ни вече се намират 370 хил. руски войници.(УВести)

Украинските Ми-24 в действие