Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ПРОТИВ УКРАЙНА: ЕСПЧ ОТХВЪРЛИ ВСИЧКИ РУСКИ “ОБВИНЕНИЯ” ЗА “УБИЙСТВА, ПРИТЕСНЕНИЯ, ОТВЛИЧАНИЯ”

Киев, 18 юли 2023.- Днес Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви решението по делото “Русия против Украйна” и отказа да удовлетвори руските искове, съобщават от пресцентъра на съда.

“С днешното си решение Европейският съд по правата на човека единодушно реши да заличи жалбата от регистъра на делата“, се казва в съобщението. Отбелязва се, че жалбата на Русия е неоснователна във всички отношения.

След завеждането на делото ЕСПЧ незабавно отхвърли искането за защитни мерки, като ясно посочи, че Москва не е предоставила доказателства за “сериозен риск от непоправими щети върху основните права на човека съгласно Европейската конвенция”.

Съдът не намира основания, свързани със спазването на правата на човека, дефинирани от Конвенцията и протоколите към нея, които да налагат производството да продължи.

По този начин съдът заключи, че руските власти вече не са заинтересовани да продължат разглеждането на молбата, която е подадена през 2021 г.

Министерството на правосъдието на Украйна реагира на решението на ЕСПЧ: “Русия обвини Украйна в предполагаеми административни практики на “убийства, отвличания, принудително презаселване, намеса в правото на глас, ограничения върху използването на руски език и атаки на руските посолства и консулства.” В тази жалба Москва също се опита да обвини Украйна за свалянето на самолета малазийския самолет MH 17 през 2014 г., защото Украйна “не била затворила въздушното си пространство”. Москва също се оплака от блокадата на Севернокримския канал и поиска от ЕСПЧ да приложи временни мерки, по-специално, за да задължи Украйна да възстанови водоснабдяването на Крим и да спре “да потиска” използването на руския език. Но съдът веднага отказа това.

“Споменатият случай ясно демонстрира стремежа на Русия да представи “черното за бяло”, да изопачи реалността и да прехвърли отговорността за собствените си престъпления към Украйна.

Заличаването на “руското дело” против Украйна е пореден етап от борбата за привличане на Русия към международна правна отговорност за престъпленията, които е извършила против нашата държава“, каза Маргарита Сокоренко – упълномощена на министерството на правосъдието на Украйна в ЕСПЧ.

“След задълбочено проучване от Съда на материалите и доказателствата, представени от държавата-ищец, а така също като взе предвид поведението на Русия и липсата на каквото и да е сътрудничество от март 2022 г., ЕСПЧ отказа да удовлетвори изцяло иска и го извади от регистъра на делата“, обобщиха от Министерството на правосъдието.(УВести)