Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРИМСКИЯТ МОСТ ОТНОВО Е ПОВРЕДЕН СЛЕД ВЗРИВ. КИЕВ ОТРИЧА, ЧЕ ИМА ПРЪСТ В ТАЗИ РАБОТА

София, 17 юли 2023.- Двама души са убити и едно дете е тежко ранено при експлозия на Кримския мост, за която Русия обвинява Киев, съобщава “Свободна Европа“.

Украинските власти пък казват, че инцидентът може да е провокация, идваща в деня, в който трябва да се реши ще има или не продължаване на сделката за износ на украинско зърно през Черно море.

Днес на разсъмване стана ясно, че мостът, който свързва анексирания от Москва украински полуостров Крим с континенталната част на Русия, е затворен поради “извънреден инцидент”. За това съобщи назначеният от Кремъл губернатор на Крим Сергей Аксьонов (с прякор Гоблин), но без да дава подробности. Той каза, че движението е спряно заради авария, която е възникнала при 145-та опора на моста, и посъветва автомобилистите да ползват сухопътния коридор по брега на Азовско море: Джанкой – Мелитопол – Мариупол – Таганрог.

Това е втори случай на експлозия на Кримския мост след октомври 2022 г., когато той беше частично затворен след голяма експлозия, предизвикана от взривилия се камион. В резултат се срути едно от пътните платна. Мостът беше изцяло отворен едва през февруари т.г.

В социалните мрежи се разпространяват видео, които показват задръствания от автомобили, както и кадри от мястото на инцидента, от които се виждат пропадания и щети по пътната настилка.

Москва твърди, че мостът е бил атакуван от два украински дрона, но не дава повече подробности. Твърденията на руските власти не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

Според украинските власти, става въпрос за “потенциална провокация” от страна на Русия. “Такива провокации, за които окупаторите на Крим бързат да докладват много шумно, са типичен начин за решаване на проблеми от властите на Крим и държавата-агресор“, каза говорителката на украинското военно командване “Юг” Наталия Гуменюк. Тя съветва към тази информация да се “подхожда със скептицизъм”. Според нея, ситуацията може да бъде използвана от Русия като разменна монета в сделката за износ на украинско зърно, а тя изтича днес.