Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЛЕД СЕРИОЗНИ ЗАГУБИ НА ТЕХНИКА УКРАЙНА ПРОМЕНИ ТАКТИКАТАТА СИ, ПИШЕ “НЮ ЙОРК ТАЙМС”

Киев, 16 юли 2023.- Изправена пред унищожаването или повреждането на 20% от техниката, разположена на фронта в първите седмици на контранастъплението, Украйна промени тактиката на настъплението си. Сега украинската армия напредва по-бавно, но загубите на техника са по-малки, пише The New York Times.

Авторите на материала отбелязват, че през първите две седмици от настъплението, започнало в край на май, 20% от цялата доставена на фронта техника, включително западни образци, е унищожена или повредена.

През следващите седмици нивото на загуби на техника намаля до 10%, защото Украйна промени тактиката си. Въоръжените сили преминаха от настъпление по минирана от руснаците местност към изтощаване на руските сили с далекобойна артилерия и ракети.

“Жертвите също намаляха, тъй като самата офанзива се забави – и дори спря на някои места – докато украинските войници се борят с много силна руска отбрана“, се казва в публикацията.

Поради липса на достатъчно техника се налага да разминираме ръчно

Изданието отбелязва, че досега украинците са изминали едва десетина от 100 км (от Запорижжя до Мелитопол), които се надяват да изминат, за да стигнат до Азовското крайбрежие, преодолявайки три вражески отбранителни линии, и да разкъсат руските сили наполовина.

Изданието цитира мнението на военни експерти, които смятат, че първите 25 километра от настъплението ще бъдат най-трудни. Военната практика показва, че атакуващите войски се нуждаят от три пъти повече оръжия и личен състав от тези, които се бранят. Твърди се също така, че руснаците вече въвеждат в бой наличните резерви, докато украинците още не го правят.

Украинските военни анализатори съобщават, че, тъй като няма достатъчно западна техника за дистанционна разминиране, украинските сапьори извършват разминиране ръчно и в легнало положение, за да не станат цел за руски снайперисти.(УВести)