Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РОДНАТА АМБАСАДА: НАЙ-МНОГО УКРАЙНА ИСКА МИР, ИМЕННО АГРЕСОРЪТ НАСТОЯВА ДА ВОДИ ВОЙНА!

София, 16 юли 2023.- След като от поляните с пилона на връх Рожен българският президент Румен Радев обвини Украйна, че “настоява да води тази война”, дойде и реакцията от украинското посолството.

Ето какво пишат нашите дипломати начело с посланика Олеся Илашчук:

“Посолството на Украйна в Република България категорично заявява, че Украйна полага всички възможни усилия за възстановяването на мира. Украинският народ, започвайки от 2014 година, героично се отбранява и отстоява своята териториална цялост и държавен суверенитет.

Русия като държава-терорист продължава своята въоръжена агресия срещу Украйна, засилвайки заплахите и ядрения шантаж срещу демократична международна общност.

Прехвърлянето на вината към Украйна, която бе вероломно нападната от северната си съседка, за водената война е една от най-разпространените опорни тези на руската пропаганда и хибридната война в Европа.

Само кремълският режим и неговите последователи избягват да наричат войната на русия срещу Украйна с думата “война”, маскирайки руската агресия и геноцида против украинския народ под формулировките “конфликт” и “специална операция”.

Посланик на Украйна Олеся Илашчук и български президент Румен Радев

Искаме да подчертаем, че предоставянето на средства за отбрана на Украйна не води към увеличаването на броя на жертви и разрушения, точно обратно – това означава повече спасени животи както на обикновените граждани, техните семейства и деца, така и на домовете и жилищата им.

Предоставянето на гаранции за безопасност на Украйна – това са гаранции и за безопасността на Европа, включително и на България”.

Посолството ни подчертава и се обръща към различни политически сили да не разиграват “украинската карта” в предстоящата предизборна кампания за местни избори за постигане на политически цели. “Това се отнася и към спекулациите с украинските граждани от български произход, многобройната българска диаспора в Украйна. Те, както и представителите на други национални малцинства, са патриоти на своята държава и защитават домовете си и семействата си си от зверствата на руските окупатори”.

В декларацията на посолството също четем:

“Украйна е благодарна на Република България за предоставяне на помощи и подкрепа в политическа, военно-техническа, финансова и хуманитарна сфери.

Посолството на Украйна искрено благодари на милионите българи, които са проявили съпричастност и подават ръка за помощ в този изключително труден за украинския народ момент.

Посолството на Украйна благодари на всички приятели за проявения интерес към посещението в Република България на Президента на Украйна Володимир Зеленский на 6 юли тази година.

Наистина съжаляваме, че формата и времевите рамки за подготовката на това посещение не позволиха всички наши истински приятели, поддръжници, дарители и доброволци да присъстват на публичната дискусия (в Националния исторически музей – б.ред.). Много е важно синергията на обединението да продължи да работи както за укрепването на международната коалиция и установяването на траен мир в Европа, така и за развитието на приятелските украинско-български отношения”.

Посолството публикува и следната справка:

През 506 дни на войната против Украйна:

– образувани са 97 314 дела за военните престъпления на руските окупационни войски;

– 10636 са убити цивилни граждани на Украйна , включително 494 деца;

– изчезнали са 15 254 граждани, включително 1052 деца;

– депортирани са в русия над 200 хил. украински деца;

– разрушени са над 110 хил. инфраструктурни обекти;

– 20% от територията на Украйна със статут на защитени зони са засегнати от войната;

– минирани са 10% от селскостопанските ни земи;

– 2,4 млн. хектара гори са минирани и/или повредени.