Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОЛЕНА КОЦЕВА С ГНЕВНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, ОБВИНЯВА ГО В ЦИНИЗЪМ

София, 16 юли 2023.- Сдружението на украинските организации в България “Мати Украйна” разпространи писмо, в което остро осъжда позиция на българския президент Румен Радев по отношение на руско-украинската война, продължаваща вече над 500 дни.

Олена Коцева – лидер на украинците в България

Писмото е подписано от председателя на това дружество Олена Коцева. А поводът тя да се обърне от държавния глава и българското общество са думите на Радев, изречени при откриване на фестивала на народното творчество “Рожен-2023”, за това, че “Украйна настоява да води тази война, а сметката се плаща от Европа”. С други думи, Киев не бил искал мир.

“Днес никой повече  от Украйна и украинския народ не желае мира и победата над агресора. И това е неоспорим факт, защото именно украинските мирни граждани загиват всеки ден от руски обстрел, украинските жени и деца биват насилвани от руските войници, украинските военнопленници биват изтезавани…

Румен Радев: “Украйна
настоява да води тази война”

Така и не отговорихте на въпроса на президента Володимир Зеленский, който на 06 юли т.г. посети България и ви попита: “Коя част на България бихте отстъпили на агресора, ако не дай Боже такава беда се беше случила на България?“. Вие твърдите, че трябва да се използват дипломатически средства за прекратяване на този “конфликт“ именно така наричате тази геноцидна война), използвайки угодните за Русия хибридни клишета.

Ще ви задам друг риторичен въпрос, господин президент: защо България не е използвала “дипломатически инструменти”, когато е била 500 години под османско владичество, а е дочакала намесата на друга империя – руска, и руско-турска война? Очевидно е, защото България, като по-малка от империята държава-поробител не би могла сама да извоюва свободата си.

Сега вие високомерно си позволявате да давате оценка на една страна, която се бори на своя територия, за своето физическо оцеляване и справедливост, обвинявайки я в това, че тя, видите ли, не иска мир? Че кой друг да иска мир, ако не Украйна, която е вече загубила само за последните 506 дни от пълномащабната агресия на Русия повече от 10 хиляди цивилни граждани, сред които са 494 деца. Повече от 15 хиляди са безследно изчезналите, включително 1052 деца, а други 200 хиляди деца са депортирани от страната-агресор и не се знае съдбата им? Но това е само върхът на айсберга, защото истинските престъпления и размерът им ще станат известни едва след деокупацията на всички територии на Украйна. А на тези окупирани територии има и многобройна българска диаспора, която толкова често български политици против волята им се опитват да употребят за получаване на политически дивиденти”.

Олена Коцева продължава: “Цинизъм, господин президент, е да омаловажавате страданието на украинския народ, който се бори за правото си да оцелее физически и да бъде независим, да живее на земята си, заедно с 200 хиляди украински българи, които са неделима част от своята родина – Украйна! 

Цинизъм, господин президент, е да се подиграваш с народа, който се бори за правото си да живее в страната си и да го обвиняваш, че не иска мира!

Цинизъм е да повтаряш опорните тези на страната-агресор, защото така говорят само поддръжниците на Русия, а Република България още през 2014 година е заявила пред света своята подкрепа за Украйна. И Украйна винаги ще бъде благодарна на България за тази подкрепа.

Цинизъм е да разделяш народа, когато съгласно върховния закон на страната – Конституцията, президентът е задължен да бъде обединител на нацията.

И да Ви напомня Наказателния кодекс на Република България: подкрепата или омаловажаването на престъпление е съучастие в престъпление”, пише лидерът на “Мати Украйна”.(УВести)