Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИНТЕРЕСЪТ НА БЪЛГАРИЯ Е ВОЙНА ДА НЯМА. НО РАДЕВ ДА ДЕФИНИРА, КАК СЕ ПОСТИГА МИР С ДИПЛОМАЦИЯ

София 16 юли 2023.- Харесва ми с колко много думи държавният ни глава звучи като кандидатка за конкурс за мис Димитровград с мечта за мир, без да може да дефинира как изглежда постигането му с мирни цели и дипломация, пише във Фейсбук блогърът Самуил Петканов.

 Това би било чудесно, даже в началото имаше преговори, Турция и Беларус посредничеха, говореше се едно, а конвоите на руската армия се движеха през Чернобил и Сумска област към Киев и не спираха.

За украинско щастие и късмет, логистиката на руснаците не бе подготвена за такова разстояние, тъй като те обикновено разчитат на железницата. Забуксуваха, украинците успяха да им нанесат тежки загуби и последва стратегическо отстъпление от направлението към Киев.

По-нататък отстъплението от десния бряг на Днепър при Херсон и от Харковска област стана също след огромните загуби на руснаците и успешно прекъсване на логистиката им в тила от страна на украинците.

Това намали фронта, който все още е огромен. Но показа, че ограничаването на мащабите на конфликта бе, като се помогне с въоръжение на Украинците, за да могат да изтласкат руснаците, които не е ясно къде щяха да спрат при успехи там, където претърпяха неуспех.

Същевременно е ясно къде ще спрат украинците, те поне казаха, че целта им са техните граници към 1991 година.

Руснаците нямат така ясно дефинирани цели и може с еднаква убеденост дори да превземат цяла Украйна и да продължат след нея към Полша, твърдейки че денацифицират и демилитаризират навред. Може и утре телевизионните им пропагандисти да получат заповед да обявят, че Русия успешно е направила сигнал, че все още успешно се бори с нацизма и са постигнали 100% целите си, въпреки че анексираха територии от Украйна, които не владеят.

Да, интересът на България е война да няма. Да няма дори конфликт. Но с това да не се помогне на Украйна да постигне разумните си и ясни цели, се обрича тази война да се замрази както бе от 2014 до 2022 насам, само че на по-голям фронт.

Очевиден е провалът на ООН за решаването по мирен начин на войни и конфликти в по-малък мащаб и с много по-невлиятелни в глобален аспект участници. Да считаме, че спирането на военната помощ за Украйна ще катализира постигането на мир, е налудничаво и само ще направи пораженията от регулярния масови обстрел с дронове и балистични ракети по цялата територия на Украйна чак до Лвов по-фатални и с повече разрушения и цивилни жертви.

А свеждането на глава пред всекидневните пиянски заплахи на Медведев от използване на ядрени бомби не е разумна дипломация и миролюбие. То ги легитимира и им дава сила да постигат други цели. И може би другата цел е Русия да отложи загубата си в това необмислено начинание, за което корумпираната ѝ военна машина далеч не бе готова и сега мечтае просто да замрази ситуацията за години напред.