Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА “РОЖЕН-2023” СЕ ИЗПЛАШИХА ОТ БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ С УКРАИНСКО ЗНАМЕ

София, 15 юли 2023.- “Само една снимка, тази снимка, от Рожен – събор на народното творчество и животновъдство, на три колектива от Болград – Украйна, стана заплаха за организаторите на проявата”, пише във Фейсбук Жанна Суслина – директор на отдела “Култура, туризъм, младеж и спорт” към Болградския градски съвет, чийто пост е споделен от над 300 души, включително от Александър (Олександр) Барон – украински българин от Одеска област, фотограф, автор на много изложби, с които разказва за живота на българите в Украйна.

“Само няколко часа тя престоя на официалната страница фестивала и после я прибрахте. Не се страхувайте от снимки, от нас и нашето знаме, ние сме тук с културна програма!

Ние ще се приберем с гордо вдигната глава, с любов към родината Украйна и прародината България. Имаме достатъчно сили, воля и търпение за да оцелеем и в тази “война”. Да живее Украйна! Да живее България!”

Скандалът е предизвикан от украинското знаме, с което тези три състава от Болград се снимаха на Рожен.

А ето и някои от коментарите към поста на Олександър Барон:

Татяна Ковтун: “Нормално и редно е всяка делегация да се представи със своето знаме! Родени сме в Бесарабия, Украйна! И много милеем за България! За съжаление там, в прародината ни, нито могат да го разберат, нито да го прочувстват! Българи сме! И българи ще си останем! Да живее Украйна! Да живее България!”

Живко Василев: “Това е “патриотизъм”. Президент – путинска марионетка и избирателите му – орки . Искат да превърнат България в малка Русия”

Димитър Корчаков: “500 години България се бори с Османската империя за свобода и независимост. В момента го правят Украинците – не разбирам какъв е проблемът. Нима тази война трябва да продължи също пет века?”

Светлана Попазоглова-Минчева: “Тази война ще трай, докато врагът не напусне нашата земя. Това е единственото условия за мир!”

Още по въпроса:

В линка по-надолу ще може да видите част от творбите на Олександър Барон – портретни снимки на бесарабски българки.

В ДОМА НА КИНОТО ЗАПОЧНА ФЕСТИВАЛ НА УКРАИНСКОТО ЕТНОГРАФСКО КИНО