Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КЪРТ ВОЛКЪР: НАТО НАСЪРЧАВА ПУТИН ДА ПРОДЪЛЖИ ВОЙНАТА

Киев, 13 юли 2023.- Липсата на ясни перспективи за членство на Украйна в НАТО на срещата на върха във Вилнюс насърчава руския президент Владимир Путин да продължи войната против Украйна.

НАТО: Путин, продължавай
да воюваш

Това заяви специалният представител на правителството на САЩ за Украйна през 2017-2019 гг. посланик Кърт Волкър. Той взе участие във вчерашната онлайн дискусия на Киевския форум за сигурност, основан от фондацията на Арсений Яценюк “Отвори Украйна”, съобщава Цензор.НЕТ.

“Едва ли е някой мислил, че НАТО веднага официално ще покани Украйна да се присъедини към Алианса. Винаги е било въпрос изпраща ли НАТО правилни сигнали към Путин по отношение на перспективите ще стане ли Украйна член на НАТО. За съжаление, и този път не видяхме такъв сигнал“, каза Волкър.

Волкър отбеляза, че срещата на върха във Вилнюс, всъщност, повтаря същото, което бе казано в Букурещ през 2008 г.: “Мястото на Украйна е НАТО, някъде в бъдеще, но в тези думи няма процес, няма времева рамка, няма увереност, няма искреност”.

Той подчерта, че през последните години са изчезнали всички илюзии, че може да се живее нормално до Русия.

“Ето защо повтарянето на тези неясни думи (за перспективи на Украйна – б.ред.) нанася много щети. То казва на Путин: продължавай, воювай, колкото си искаш”, каза Волкър.

Според Волкър, трябвало да се направи обратното – НАТО да покаже, че плановете на Путин да възстанови Руската империя са неосъществими. Вместо това сега във Вилнюс НАТО го насърчава да го направи”, обобщи той.(УВести)