Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИЙ: УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ В НАТО!

Киев, 13 юли 2023.- Украинският президент Володимир Зеленский заяви, че през двата дни на срещата на върха на НАТО във Вилнюс е било възможно да се премахнат всички съмнения и неясноти относно това дали Украйна ще бъде в НАТО.

Участници в срещата на върха на НАТО във Вилнюс – 11-12 юли 2023 г.

Във снощното си видеообръщение той отбеляза: “Много е важно: за първи път от независимостта на Украйна ние формирахме основа за сигурност на Украйна по пътя към НАТО. Това са конкретни гаранции за сигурност, които се потвърждават от седемте най-добри демокрации в света. Никога досега не сме имали такава основа за сигурност и това е нивото на “великата седморка”. На тази основа ще изградим нова, правно обвързваща архитектура от двустранни договори за сигурност с най-силните.

Страните от G-7 чрез декларация дават гаранции, че ще помагат на Украйна. Дано дози документ да не стане като меморандум от Будапеща-1994, подписан от Москва, Вашингтон и Лондон.

Много е важно: през тези два дни от срещата на върха премахнахме всякакви съмнения и неясноти дали Украйна ще бъде в НАТО. Ще бъде! За първи път не само всички членове на Алианса са съгласни с това, но и значително мнозинство в Алианса енергично се приближава към него. Никога досега думите “вие сте равни сред равни” за Украйна от останалите членки на НАТО не са звучали истински смислено. Вече всички разбират: това е факт – ние сме равни сред равни. И ние определено ще потвърдим този факт с нашата победа и влизането в НАТО“.

Зеленский подчерта, че сега Русия няма възможност да поставя своите условия по отношение на присъединяването на страни към НАТО.

“Някога господарите на Русия много искаха да имат своя бариера пред вратата на НАТО. Ние оставихме тази руска амбиция в периферията на европейската история – зад оградата на нашето единство в Европа и по-широко в свободната свят“, каза украинският президент.

На срещата на върха на НАТО, която се проведе във Вилнюс на 11-12 юли, Украйна не получи официална покана за членство в НАТО, а някакво мъгляво обещание “Украйна ще бъде в НАТО, когато условията го позволяват и има съгласие на всички страни – членки”. Но, за да утешат украинците, държавите от G-7 са приели декларация, в която обещават всестранна помощ на Украйна – политическа, военна, икономическа, финансова.(УВести)