Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЪЛГАРИЯ СТЯГА 100 БМП ОТ 60-ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК, ЩЕ ГИ ПРАЩА В УКРАЙНА

София, 13 юли 2023.- ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха вчера проекторешение в Народното събрание за нова военна помощ за Украйна, която ще включва около 100 бронирани машини, сред които БТР-и, но от складовете на МВР, а не от резервите на армията.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев обясни в днешния сутрешен блок на бТВ, че става въпрос за техника още от времето на т.н. възродителен процес (80-те години на ХХ в.), която никога не е била използвана, но съхраняването й струва пари.

Това ще бъде първото поне официално решение на България да помогне с тежка техника на Украйна. Правителството може да изпрати новата помощ и без изрично решение на НС, тъй като вече има такова, предполагащо продължаваща военна помощ.

Възможността България да помогне с тази техника не се обсъжда за пръв път, но има резерви в какво състояние е и може ли да се използва.

“Тази техника е закупена по време на т.н. възродителен процес и за нея се дават пари за съхранение и поддръжка, тя никога не е използвана от бившите вътрешни войски и сегашната жандармерия. Произведена е през 60-те години на миналия век, част от нея работи, част – не, става дума за техника, въоръжение и резервни части”, посочи той.

Според него, Украйна има интерес към нея. “Украинците ще направят така, че тази техника да им бъде полезна”, каза той.

Мирчев уточни пред бТВ, че България се надява да получи заместващи способности от САЩ. По думите му, вече е имало подобно предложение – да дадем техника от складовете, а да получим нови машини за министерството на отбраната е имало в официална кореспонденция между американската страна и администрацията на президента Румен Радев, но не е ясно дали тя важи и днес, пише електронното издание “Медиапул“.