Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТАТЯНА ДРОНЗИНА: ВЪВ ВИЛНЮС НАТО ДОПУСНА ГРУБА ГРЕШКА, ДАНО ЦЕНАТА ДА НЕ Е ПРЕКАЛЕНО ВИСОКА

София, 12 юли 2023.- Вчера Украйна получи във Вилнюс облекчени условия, но не и пътна карта за членство в НАТО, пише във Фейсбук политолог проф. Татяна Дронзина.

Според нея, това е груба грешка, която страните – членки ще трябва да плащат – и дано цената да не е прекалено висока за всички ни.

Вилнюс, 11 юли 2023 – среща на върха на страните – членки на НАТО

Целият опит от началото на войната до днес показа, че въздържаността на алианса насърчава най-агресивните инстинкти на Путин. Следователно, тази въздържаност не може да бъде разглеждана като гаранция за предотвратяване на война. Ако военната помощ, която сега се оказва на Украйна, беше дадена още в началото на руската инвазия, може би сега ситуацията щеше да бъде коренно различна.

НАТО продължава с бавни стъпки да “му отпуска края”, съгласявайки се днес да даде оръжия, за които вчера не можеше и да се говори. Това не е добра стратегия. Първо, тя изтощава човешките ресурси на Украйна, които са несравнимо по-малки от ресурсите на Русия, въпреки че за сметка на това Киев създава една армия, която в близките години ще стане най-боеспособната част на Европа. Второ, опитът показа, че загубите в една конвенционална война не водят руският президент до мисълта за мир, а до идеята да използване на ядрено оръжие. И най-сетне, трето, протакането на приемането на Украйна в НАТО може да доведе до редица екологични катастрофи, които неминуемо ще засегнат целия континент.

Търсенето на аналогии е колкото полезно, толкова и вредно. В края на краищата, основополагащите документи на НАТО отразяват реалността от 50-те години на ХХ век. И това, че правната рамка в сегашния й вид не позволява приемането на страна, която е в конфликт, не означава, че тази правна рамка не може да бъде актуализирана. Сегашното положение няма аналог в историята. Защо тогава трябва да смятаме, че ще намерим отговори на въпроса какво да се прави именно в историята? – задава риторичен въпрос проф. Дронзина.

Както е известно, вчера на срещата на върха на НАТО във Вилнюс алиансът не покани Украйна и не посочи конкретна дата за приемането й. Според президента Володимир Зеленский, формулировката, че ще ни приемат, когато условията ще го позволяват и всички страни – членки решат, не е идеална, но е добра.

Още по темата:

СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА НАТО ВЗЕ РЕШЕНИЕ ЗА УКРАЙНА: ТО ИМА ТРИ ЕЛЕМЕНТА