Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА НАТО ВЗЕ РЕШЕНИЕ ЗА УКРАЙНА: ТО ИМА ТРИ ЕЛЕМЕНТА

Киев, 12 юли 2023. Вчера срещата на върха на НАТО във Вилнюс прие пакет от решения с три елемента за Украйна, които се отнасят, по-специално, до пътя й към членство.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след резултатите от първия ден на срещата съобщи: “Съгласувахме пакет от три елемента, които ще доближат Украйна до НАТО”.

Първият елемент е нова многогодишна програма за подкрепа за Украйна, която ще позволи прехода от съветските към стандартите на НАТО за оръжие и обучение.

Вторият елемент е формирането на нов съвет Украйна-НАТО, който ще стане форум за консултации и вземане на решения, където “ще се срещаме като равни”.

Третият елемент е Украйна да стане член на НАТО без изискването за План за действие за членство. Това ще промени пътя на Украйна от двуетапен към едноетапен процес.

Йенс Столтенберг даде да се разбере, че Украйна ще бъде поканена да се присъедини към НАТО, когато съюзниците се съгласят и когато бъдат постигнати условия за това. В превод от дипломатичен на обикновен език това означава, че, вероятно, след края на войната. А ако Русия не позволи този край да бъде победоносен за Украйна?

Но, според генералния секретар, става дума за силен пакет за Украйна и уж ясен път към нейното членство в НАТО.

Според бившия външен министър на Украйна Павлов Климкин, резултатът от срещата не е такъв, какъвто бихме искали, все още няма изненади. Но този резултат ни позволява да работим върху придвижването напред, вместо да се въртим в кръг. И това е плюс.

“Освен това, алиансът не е показал слабост по отношение на Руската Федерация, а продължава да играе на “котка и мишка”, смята Климкин. А ноктите на Запада се приближават все повече до мишката. Стратегията на “хиляда порязвания” продължава.

Пан Павло е на мнение, че все още няма достатъчно лидерство и солидарност на Запада. Срещата на върха във Вилнюс не беше нито пробив, нито пълен провал.

По-категоричен и директен е военният експерт полковник Роман Свитан. Според него, НАТО ни прати след руския кораб – “нах…й”. Вероятно, смята той, западните финансово-промишлени групи не искат да губят руски пазар и не позволяват политиците по-силно да притиснат Москва. Пан Роман допуска, че именно затова на украинската армия не се позволява да удря Крим с оръжия с голям обсег (английски крилати ракети “Storm Shadow”), които вече имаме. Очевидно, се водят някакви задкулисни преговори, целта на които полуостровът да остане руски.(УВести)

Нашата справка:

На срещана та върха на НАТО през 2008 г. в Букурещ немският канцлер Анжела Меркел е била против Украйна и Грузия да бъдат поканени в алианса. Както се знае, веднага след това (август 2008 г.) Русия нападна Грузия, а после (март 2014 г.) и Украйна.