Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАТО ВЪВ ВИЛНЮС СЕ ИЗДЪНИ, КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ УКРАЙНА?

Киев, 12 юли 2023 г. – Срещата на върха на НАТО, започнала вчера във Вилнюс, можеше да донесе обща геополитическа победа на Украйна, а и на самия Алианс. Но, за съжаление, тя се превърна в символ на пропуснати възможности, пише украинското електронно издание “Європейська правда“.

Решението на НАТО по отношение на Украйна може да се опише с две думи: стратегическа несигурност. Той оставя отворени абсолютно всички сценарии за бъдещи отношения между Украйна и НАТО.

Заслужава да се подчертае: взетото във Вилнюс решение не е катастрофално само по себе си, то не отдалечава Киев и Алианса един от друг. Срещата на върха на НАТО не затвори вратата за присъединяване на Украйна, не усложни движението ни  към членство и т.н., но но и не съкрати този път.

Всъщност, след Вилнюс остава почти същото статукво в отношенията с Алианса, каквото беше преди седмица, месец, година.

Но е обезпокоително, че Алиансът се опитва да направи присъединяването на Украйна дълго, многогодишно. Клаузата, която установява такава възможност, беше добавена към решението на срещата на върха в последния момент. Според източниците, Германия е станала идеолог на тази точка.

Изключително разочароващо е и това, че действията на САЩ не отговарят на имиджа им на “лидер на свободния свят”, щом става дума за руско-украинската война. Събитията и дискусиите във Вилнюс отново потвърдиха това.

Важна подробност: Киев беше подготвен за факта, че няма да има незабавна покана за членство във Вилнюс поради психологическата неподготвеност за тази стъпка в няколко столици, преди всичко във Вашингтон. През последните дни или дори седмици стана ясно, че това е “отложена покана” или “покана с условия” – и това е напълно приемлив вариант.

В момента украинската армия е най-боеспособната в Европа и брани алианса от руското нашествие

Но “чудовищната” формулировка, записана в решението на НАТО, доказва, че Алиансът не знае, какво да прави с Украйна, но не може да го признае.

За щастие, въпреки цялата емоционалност на събитията на и около срещата, украинските власти не прибягнаха до демарш. Зеленский остана на срещата на върха и, както казват осведомени, той ще продължи да се бори за присъединяване – въпреки че съжалява, че във Вилнюс бе пропусната историческа възможност да се ускори това движение.

Но дали за Украйна е опростен пътят към членството? Да, вярно, План за действие за членство (ПДЧ) за нас няма да има. И Белият дом го представя като основното “украинско постижение” на срещата във Вилнюс. “Бъдещето на Украйна е в НАТО. Ние потвърждаваме ангажимента на срещата на върха през 2008 г. в Букурещ, че Украйна ще стане член на НАТО, и днес признаваме, че пътят на Украйна към пълна евроатлантическа интеграция е надхвърлил необходимостта от прилагане на Плана за действие за членство и Украйна става все по-оперативно съвместима и политически интегрирана с Алианса и постигна значителен напредък по пътя на реформите”, четем в декларацията от срещата.

Формално е така. Но защо тогава се въвежда “заместител на ПДЧ”. Той се казва “Адаптирана годишна национална програма (AНП)”.

Това, според нас, се разшифрова така: след като похвалиха Украйна за успеха на реформите, Алиансът добави: тъй като Украйна няма да има ПДЧ, вместо това външните министри на НАТО “редовно ще оценяват напредъка на Украйна с помощта на Адаптирана годишна национална програма”.

“Можем да поканим Украйна да се присъедини, когато членовете на Алианса се съгласят с това и когато условията бъдат изпълнени“, завършва декларацията на срещата.

Какви ще бъдат тези условия? Каква е основната опасност?

В момента се знае малко за този заместител и какви “условия” ще бъдат включени в него. Идеята не просто да се отмени ПДЧ, а да се замени точно с такава формулировка се появи в НАТО буквално в последните дни, ако не и в последния ден.

На пресконференция във вторник генералният секретар на НАТО избегна да отговори, какви са тези условията, кой ще ги формира и т.н.

Въпреки това, в разговори с журналисти някои западни официални лица единодушно подчертаваха, че Алиансът ще изложи набор от искания към Украйна относно прилагането на “структурни реформи, с които Киев по-рано се ангажира”.

През 2008 г. на срещата на върха на НАТО в Букурещ Ангела Меркел попречи Украйна и Грузия да получат показа за алианса

Ако се има предвид, че присъединяването към НАТО няма да стане по време на война и има много време до приключването на този процес, то обвързването на присъединяването с необходимостта от извършване на определени реформи не е лоша идея.

Но форматът АНП, който Алиансът по някаква причина избра, е възможно най-лошият вариант. Годишните национални програми са аналог на ПДЧ, който навремето беше измислен за Украйна, за да се заобиколи решението от Букурещ-2008 с бюрократични средства.

АНП е огромен списък от задачи на десетки страници, който копира структурата на ПДЧ. Този документ в сегашната му форма е невъзможен за изпълнение и може само да “демонстрира напредък в изпълнението”.

Някои наши източници, обаче, обръщат внимание на факта, че решението на НАТО се отнася до АНП, така че форматът може да се промени. В момента няма решение за тази промяна.

Но основният проблем е, че идеята за АНП се състои в дългосрочно, многогодишно изпълнение.

Така беше формулирано решението на срещата на върха. В крайна сметка фразата за  “редовна оценка на годишните програми” сама по себе си подсказва, че това е задача за години.

Ето как лидерите на съюзническите държави – дори сред приятелите на Украйна – четат това споразумение. “Министрите ще стартират този процес на годишна база“, каза естонският премиер Кая Калас пред репортери в сряда.

И всичко това допълнително опровергава твърдението, че ПДЧ за Украйна е “отменена”, приравнявайки украинския път с финландския или шведския. В момента това просто не е вярно.

От това обяснение става ясно, какъв е приоритетът на Украйна в диалога с НАТО.

Володимир Зеленский

Независимо от това, че Киев е крайно недоволен от решението на срещата и не го крие, украинското ръководство все пак подчертава, че курсът към НАТО остава непроменен. Това беше потвърдено от президента Зеленский в реч пред многохиляден митинг в центъра на Вилнюс вчера.

Следователно, дори ако решението на срещата на върха е лошо за нас, е необходимо да “изстискаме” максимума от него.

По-специално и официален Киев, и експертната общност, и депутатите, и нашите приятели в Алианса трябва да положат всички усилия, за да убедят НАТО да се откаже от сегашната “дългосрочна” структура на АНП и да я превърне в ограничен и конкретен списък на реформи, чието прилагане ще отвори пътя на Украйна преди да получи покана за НАТО, веднага щом активните военни действия с Русия се прекратят.

Това, в крайна сметка, ще бъде от полза за всички. И за Украйна, и за Алиансът, който сега не намери смелост да покани Украйна – но ще получи такава възможност след войната и няма да бъде разколебан от самоналожени ограничения.

Володимир Зеленский изглежда е сигурен, че ще успее да убеди в това. “Ще получим покана, когато условията за сигурност позволяват”, каза той днес, когато пристигна за срещата на върха.

В крайна сметка, Германия и САЩ не са заинтересовани окончателно да убият перспективата на НАТО за Украйна.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

Сегашният канцлер на Германия Олаф Шолц наистина не е привърженик на членството на Украйна в НАТО и е може би най-предпазливият лидер в Алианса по този въпрос. Според източниците ни, именно Берлин е настоял за абсурдната идея да се добави препратка към Годишните национални програми в решението на НАТО – въпреки че това всъщност унищожава идеята за отмяна на ПДЧ за Украйна .

Шолц, обаче, не може сам да определя политиката на Германия. Той има голямо влияние върху хода на срещата, но при формирането на политиката на Германия нараства ролята на Бундестага (който в момента се застъпва за присъединяването на Украйна към НАТО) и колегите му в правителството – и там смятат, че след края на войната Украйна трябва да стане член на НАТО възможно най-скоро, защото по този начин възстановяването на Украйна ще бъде по-евтино за германските данъкоплатци.

И накрая, САЩ.

Представители на западните правителства, които са участвали в преговорите, заявяват неофициално, че Белият дом се противопоставя на бързото влизане и покана на Украйна, защото екипът на Джо Байдън смята за необходимо да се остави пространство на Украйна да маневрира при преговори с Русия. Например, “ами ако възникне идеята да се размени мир срещу влизане на Украйна в НАТО?”

Човек може да се възмущава дълго и с основание, защото това означава неразбиране на Вашингтон какво всъщност става в Украйна. Но най-важното е, че след края на войната тази пречка ще изчезне. И, следователно, след това рязкото ускоряване на нашето присъединяване е съвсем реално.

Основното е дотогава Украйна да не промени курса и стремежа си и да покаже чрез реформи, че присъединяването към НАТО е нашата истинска цел, заключва “Європейська правда“.