Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АНДРЕЙ КОВАЧЕВ: ТЕЗИ, КОИТО ИСКАТ МИР, ДА ГО ИСКАТ ОТ ПУТИН

София, 12 юли 2023.- “Да, искаме мир. И се обръщам към тези, които казват, че искат мир. Но те трябва да искат от Путин този мир”.

Андрей Ковачев – евродепутат

Този призив отправи в Европейският парламент в Страсбург българският евродепутат Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП), съобщава Момчил Инджов – кореспондент на българското електронното издание “Клуб Z” в Брюксел и Страсбург.

Мирът, според Ковачев, означава изтегляне на всички руски войски от Украйна. Тя трябва да възстанови териториалната си цялост. Това ще е краят на войната.

ЕС и НАТО трябва да продължат с помощта за Украйна – макрофинансова, икономическа и, разбира се, военна, смята Ковачев.

“Агресорът трябва да плати за реконструкцията на Украйна”, допълни българският представител.

Андрей Ковачев смята, че за тази цел трябва да се използват замразените активи на Руската Федерация. За възстановяването на Украйна вече са необходими 500 млрд. евро, като тази сума всеки ден се увеличава.

“НАТО ни разочарова“, коментира французойката Натали Лоазо от либералната група “Обнови Европа” (ОЕ).

Така тя коментира отказа на пакта да покани Украйна за член на провеждащата се в момента среща на върха на алианса във Вилнюс.

Лоазо настоя, че грешката, допусната от НАТО в Букурещ през 2008 г., трябва да бъде поправена. Тогава НАТО отвори вратите си за Украйна, но забрави да й даде гаранции за сигурност. “Имаме интерес от победата на Украйна и присъединяването й към НАТО. Като не забравяме, че става дума за втората най-голяма армия в света (армия на агресора Русия – б.р.), нека бъдем наясно, че днес Украйна е гаранцията за нашата сигурност“, обобщи Лоазо.